Alkalmazkodás és szemléletformálás

2019.04.17. 11:00

A klímaváltozás hatásairól tartottak előadást Veszprémben

A klímaváltozás hatásainak egy részét megelőzni már nem lehet, ezekhez alkalmazkodni kell. Hazánkban túl vagyunk az egy Celsius-fokos melegedésen, ami miatt gyakoriak az aszályok, ritkán esik az eső, de akkor özönvízszerű, a hőségria­dós napok száma emelkedik. Ezeket a gondokat helyi szinten is kezelni kell.

Sági Ági

Lajtmann Csaba Fotó: Sági Ági

Sok település készíttette el környezetvédelmi programját néhány éve, amikor ezt támogatták is. Ezeket öt évente kell felülvizsgálni, amit a nagyobb városokban általában meg is tesznek, de a kisebb településeken a program sokszor a fiókba kerül és ott is marad.

– Az lenne a fontos, hogy mindenhol foglalkozzanak a problémával. Az, hogy ezt milyen módon teszik, az teljesen mindegy – mondta el Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke, aki az Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz – helyi feladatok és kihívások című konferencián tartott előadást a témában Veszprémben.

Kifejtette, hogy mindenhol kellene célokat kitűzni – például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Fel lehet mérni a háztartásokat, lehet helyi iskolai programot készíteni, vagy a települési rendezvényeken, ahol sok embert lehet elérni, valamilyen formában foglalkozni a kérdéssel. Mindenhol meg lehet találni a leghatékonyabb módszereket a lakosság elérésére, a cselekvés ösztönzésére.

– Az éghajlatvédelem megvalósítható a kibocsátás csökkentésével, és alkalmazkodással. Szerintem ezek helyi szinten összeérnek, például jó irány a helyi zöldfelületek fejlesztése. Itt alapvetően fásításra kell gondolni, de vannak nagyon innovatív ötletek is ebben a témában. A Bosco verticale – a Milánó belvárosában épült két toronyház például világhírű lett. Ez egy függőleges erdő, ahol a fák egy-két köbméteres edényekben nőnek. Tízéves a projekt és működik. Lehet zöldtetőket kialakítani, vagy esőkerteket, aminek a lényege, hogy valamilyen módszerrel az esővizet tartsuk meg – tette hozzá Lajtmann Csaba.

Lajtmann Csaba Fotó: Sági Ági

Az alkalmazkodásra millió lehetőség van háztartási szinten is. Jól ismertek például az energetikai megoldások. Napelemes rendszerek, szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés. A hulladékgazdálkodásban bőven van még fejlődési lehetőség. Lassan belefulladunk a műanyag szemétbe, erre megoldás lehetne a műanyagmentes csomagolások választása, az újratölthető flakonok használata. SAG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában