Környezetbarát buszok

2019.04.20. 07:00

A kormány ülésén elfogadta az egészségügyi stratégiát is

Az EU-ban továbbra is kulcskérdés a biztonság, a külső határok védelme, és aggályos az agrártámogatások elosztásáról szóló vita – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Osváth Sarolta

Forrás: MTI

Magyarország 300 milliárd forintot költött határvédelemre költségvetési forrásból, amiből az EU semmit nem térített meg – jelentette ki a miniszter a kormány szerdai ülésének témáiról szóló tájékoztatóján. A kormány elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, hogy az EU a migráció számtalan formáját támogatja, miközben kulcskérdés a biztonság, a külső határok védelme. Ugyanakkor előrelépésnek értékelte, hogy a Frontexre vonatkozó javaslatból kikerültek a többlethatáskörök, így megmaradt például a nemzeti határvédelem joga. Aggályosnak nevezte az agrártámogatásokról folyó vitát, amely szintén a migrációt és nem az agráriumot helyezi a középpontba.

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormány­ülésen Palkovics László miniszter előterjesztése alapján a kormány elfogadta az elektromosbusz-stratégiát, amely elsősorban a hazai buszgyártásra épül, és a tömegközlekedés elektromos járművekre való átállítását célozza meg, a terv szerint három év múlva már csak ilyen járművek közlekedhetnek. Ennek érdekében a kormány 3000 elektromos busz vásárlását támogatja, illetve finanszírozza, bízva abban, hogy a hazai gyártás és a piac fejlődésével a buszok és használatuk is olcsóbb lesz.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere előterjesztése alapján megtárgyalták az új, komplex egészségügyi stratégiát is, amely a vidéki kórházfejlesztések után a következő időszakban a fővárosi egészségügyi intézmények felzárkóztatására, a centrumkórházak létrehozásra koncentrál. Erre összesen 700 milliárd forintot fordítanak. A miniszter értékelése szerint az egészségügyben az elmúlt években sikerült előrelépni, de még nagyobbat kellene. A stratégia jelentős béremelési terveket is tartalmaz, elsősorban az ápolók és szakdolgozók körében. Eszerint a béremelés idén 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forintot jelent költségvetési kiadásként. A következő években 8, 14, 20, majd 30 százalékos emelés lesz – közölte Gulyás Gergely. Később döntenek az orvosok bérének emeléséről is.

Bejelentette, hogy a ppp-s (köz- és magán-együttműködés – a szerk.) konstrukciókat szeretnék megszüntetni, és állami berendezésekkel felszerelni az intézményeket. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma tárgyal a fogorvosokkal is, akik a háziorvosi ellátás támogatásához képest kevésnek tartják finanszírozásukat.

Májusban bejelentik a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit – válaszolt szintén egy kérdésre –, bár a magyar gazdaság adatai kedvezők, az eurózónában növekedési problémák vannak és az esetleges hatásokra fel kell készülni.

A tűz áldozatául esett ­Notre-Dame újjáépítéséhez nyújtott magyar segítségre vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta, a magyar állam kész segíteni, ha Franciaország jelzi, milyen módon állhatunk rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában