Türelem és kölcsönös tolerancia

2019.07.25. 14:00

A KRESZ-oktató polgármester, Marton Béla tanácsai a balesetmentes közlekedéshez

Talán kevesen tudják Marton Béláról, Balatonfűzfő polgármesteréről, hogy több mint harminc éve KRESZ-oktató. Ráadásul a kistérségi baleset-megelőzési bizottság tagjaként is dolgozik. Szeret vezetni, mindezt bebizonyította a Balaton Classic versenyen is, feleségével az oldalán.

Szendi Péter

– Pápán születtem, nagyon jó oktatóktól tanultam és sajátítottam el a későbbiek során a KRESZ-ismereteket a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) keretén belül. Az első csalódásom akkor jött, amikor megkaptam a jogosítványt, és azt hittem, hogy tudok vezetni.

Ekkor még pedagógusként dolgoztam, ahogy a feleségem is, és ahogy születtek a gyermekeim, mi tagadás, szükség volt némi pénzkiegészítő forrásra. Ezért határoztam el 1986-ban, hogy elvégzem a KRESZ-oktatói vizsgát – emlékszik vissza a kezdetekre Marton Béla, aki az elmúlt évek alatt több száz fiatalt, felnőttet oktatott, vizsgáztatott.

Sajnálatos módon egy családi tragédia is beárnyékolta az életét, amikor autóbalesetben, fiatalon elhunyt a testvére. Ez még inkább megerősített őt, hogy az embereket a balesetmentes közlekedésre oktassa. Az iskolában az alsó tagozatosoknak is fakultatív órák keretén belül tanította a KRESZ-t, igyekezett mindezt játékos formában megtenni, hogy a gyerekek kiskorukban elsajátítsák a közlekedési szabályokat, hogy ha éppen biciklivel mennek, mire figyeljenek oda.

Javában tombol a nyár, ilyenkor megnő az utakon a forgalom. Marton Béla az egymásra való odafigyelésre, a szabályok betartására hívja fel elsősorban a figyelmet. Amennyiben tanulóvezetőket látunk, ne dudáljuk le őket, ne villogjunk rájuk. Vallja, hogy amit adunk a közlekedésben, azt kapjuk vissza a másiktól is.

Sajnos sokan vezetés közben a mobiltelefonjukat nemcsak telefonálásra, hanem internetezésre is használják, ami nagyon balesetveszélyes, ahogy az autóban történő dohányzás is – utóbbit ugyanúgy büntetné, mint azt az embert, aki vezetés közben telefonál.

Marton Béla polgármester egy 3800 köbcentiméteres, automata váltós, klímával ellátott, 1985-ös évjáratú Mercedesszel vágott neki az embert próbáló útnak Fotó: Szendi Péter

Nyáron sajnálatos módon megszaporodnak az úgynevezett diszkóbalesetek is.

– Sose üljenek be a fiatalok olyan autóba, amelynek a vezetője alkoholt fogyasztott, vagy ne adj isten kábítószert. Ilyenkor inkább hívjanak taxit, vagy a bulizás előtt jelöljenek ki egy olyan megbízható személyt, aki alkohol és bódítószerek nélkül is jól érzi magát. Tizenhét évesen már meg lehet szerezni a jogosítványt, melyet túl korainak tartok, némelyik fiatal ugyanis még éretlen a vezetéshez.

Az Oldtimer Szuperkupa egyik futamának számító különleges megmérettetés mezőnye Balatonalmádi főteréről rajtolt el június elsején, s többek között Veszprém, Ajka, Tapolca, Tihany és Balatonfüred érintésével érkeztek vissza Almádiba. Marton Béla feleségével vágott neki a hosszú és fárasztó útnak. A közel 250 kilométeres távon zajló küzdelem nem gyorsasági verseny volt. Az egyes szakaszokat meghatározott idő alatt teljesítették a csapatok, amelyeknek több látható és titkos pecsétet is össze kellett gyűjteniük.

Az etapok között speciális szakaszok is voltak, ahol az autóknak egy pályarajz alapján, századmásodpercre pontosan kellett áthaladniuk a fotocellával vagy egyéb mérőeszközzel ellátott célvonalon. Marton Béla hatodszor vett részt ezen a nem mindennapos versenyen. Élvezte annak minden pillanatát, periódusát.

Egy 3800 köbcentiméteres, automata váltós, klímával ellátott, 1985-ös évjáratú Mercedesszel vágott neki az embert próbáló útnak. A nem mindennapi luxusautót Tömör Istvántól, Balatonkenese polgármesterétől kapta kölcsön a versenyhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában