barátságos mérkőzés

2019.09.17. 11:00

A legendás kapusra emlékeztek a várpalotai mérkőzésen

Trükkös cseleket, nagy lövéseket, látványos megoldásokat láthattak azok, akik ellátogattak az egykori kiváló kapus, Szeles István emléke előtt adózó labdarúgó-mérkőzésre.

Szabó Péter Dániel

Az emlékmérkőzés résztvevői a Várpalotai Bányász sporttelepén. A kép jobb szélén áll Détári Lajos, aki edzőként irányította a Budapesti Honvéd csapatát

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Bányász Sporttelepen a Várpalotai Bányász rutinos futballistái a Budapesti Honvéd öregfiúk-csapatával mérkőztek meg. A fővárosi együttest az egykori világválogatott kiválóság, Détári Lajos irányította a kispadról.

A barátságos mérkőzés 3-3-as döntetlennel zárult. Az első félidő a hazai vezetést követően a vendégeké volt, három gólt is szerzett a Honvéd, ám a szünetet követően felpörgette a Bányász a játékot, s egyenlíteni tudott. Vékony Csaba a hazaiak, Bárányos Zsolt pedig a Honvéd színeiben szerzett mesterhármast.

A mérkőzés legjobbjainak a díjakat Campanari-Talabér Márta polgármester, Bátor Gábor, a Várpalotai Bányász SK labdarúgó szakosztályának elnöke és Szabó Béla, a VBSK korábbi labdarúgója, elnöke és az emlékmérkőzés szervezője adta át. A várpalotai labdarúgó szakosztály 22 év után leköszönő elnöke, Hardi János pedig érdemei elismeréseként városi és MLSZ- kitüntetésben is részesült, melyeket Finta Péter, az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatóságának megbízott igazgatója, valamint Campanari-Talabér Márta nyújtott át a meccsen kapusként játszó Hardinak.

Az emlékmérkőzés résztvevői a Várpalotai Bányász sporttelepén. A kép jobb szélén áll Détári Lajos, aki edzőként irányította a Budapesti Honvéd csapatát Fotó: Szabó Péter Dániel

Szeles István a Várpalotai Bányász SK legendás kapusa volt. A tavaly elhunyt kiválóság 1943. január 4-én Várpalotán született, s már a múlt század közepén arról álmodott, hogy labdarúgó édesapjához hasonlóan elismert sportoló lesz.

A tehetséges fiatal fiú 1958-ban az ifjúsági szakvezetők javaslata alapján meghívást kapott az UEFA-tornára készülő ifjúsági válogatott keretébe is. Már fiatal korában zseniális tehetségű kapus volt. Kitűnő ütemérzékkel rendelkezett, nagyszerűek voltak a kifutásai. Az ötösön belül a levegőben korlátlan úrnak bizonyult. 1962-ben igazolt a Várpalotai Bányászhoz. Az NB III-ból, az NB II-n át az NB I/B-be jutott szülővárosa csapatával.

A Fekete Párducnak is hívott Szeles István 1977-ben akasztotta végleg szögre a fekete mezt és a focicsukát. 1962 és 1977 között összesen 141 mérkőzésen keresztül őrizte a Bányász kapuját. Védhetett volna többször is, de vele együtt tűnt fel egy másik tehetséges fiú is, ezért akkori edzőjük felváltva szerepeltette a két NB I-es szintű kapuvédőt. Sportszerűségből, csapathűségből, játékszeretetből mindannyiszor jelesre vizsgázott.

Aktív pályafutása befejezése után sem fordított hátat a labdarúgásnak. Segédedzői és játékvezetői képesítéseket szerzett. Edzői feladatokat látott el, a gyerekek között érezte a legjobban magát. A serdülő- és az ifjúsági csapat az ő irányításával hosszú éveken át mindig előkelő helyeken végzett. Nemcsak sikeres edző volt, hanem hét évig játékvezetőként is tevékenykedett, ismertette Szeles István életútját Szabó Béla, az egykori csapattárs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában