Ügyelnek a biztonságra

2018.11.01. 11:30

A legtöbb temetőben meghosszabbítják a nyitvatartást

A legtöbb temetőben hosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat mindenszentek és halottak napján.

Marton Attila, Tóth B. Zsuzsa, Balla Emőke, Borsos Renáta

A kedvező időjárás is segítette a sírok körüli munkákat

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. A halottak napját az egyház a következő napon, november 2-án tartja az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Ezen a hétvégén a legtöbb család felkeresi hozzátartozói sírját.

Veszprémben a Vámosi úti temetőbe ma reggel héttől késő estig be lehet hajtani autóval, november elsején, csütörtökön azonban, tekintettel a gyalogosan közlekedőkre, nem lehet gépjárművel közlekedni a sírkertben, mondta Tóth János, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) temetkezési csoportvezetője. Hozzátette, munkatársaik folyamatosan takarítják, szépítik a temetőket, a legnagyobb feladatot a lombok eltakarítása jelenti. A sírkertekbe díszítőmurvát szállítottak, amelyet a látogatók felhasználhatnak a sírok szebbé tételére.

Mindenszentek napján a Vámosi úti és a Dózsavárosi temetőben is rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést, hívta fel a figyelmet Tóth János.

A Vámosi úti temetőben november 1-jén, csütörtökön 16 órától Nagy Károly apátkanonok celebrál mindenszentek alkalmából liturgiát.

Ajkán a Temetőfenntartó Kft. ügyvezetője, Tuboly József lapunknak elmondta, hogy a temetőknél október 31-ig, szerdáig nincs szükségük az autósoknak behajtási engedélyre, nem korlátozzák az autós forgalmat. Szabadon behajthatnak, bevihetik a koszorúkat előre, rendbe tehetik a sírokat. A köztéri temetők november elsejétől negyedikéig (csütörtöktől vasárnapig) folyamatos nyitvatartással várják a megemlékezőket.

A csütörtöki napon az irodában is ügyeletet tartanak délután két órától este hatig. Ajkán és településrészein, összesen 12 köztéri temetőben négy napon át, csütörtöktől vasárnapig mindenhol lesz egy-egy munkatársa a cégnek, akik a látogatók segítségére lesznek a legforgalmasabb időszakban, délután kettőtől este hat óráig. Bátran lehet hozzájuk fordulni útba igazításért, ha valaki esetleg nem találja a keresett sírhelyet. A csütörtöki napon litániákat tartanak a temetőkben, a szertartások alkalmával megáldják a sírokat. A litániák időpontjait a temetőkapukra függesztették ki, mondta Tuboly József.

A kedvező időjárás is segítette a sírok körüli munkákat
Fotó: Pesthy Márton / Napló

Az Ajkai Polgárőrség elnökétől, Magas Gézától megtudtuk, hogy a polgárőrök már hétfő óta szolgálatban vannak, egészen vasárnapig. A bűncselekmények megelőzése érdekében járják a temetőket, felügyelik a rendet, segítik útba igazítani az odaérkezőket, felügyelik a parkolókat, ahol szükséges, irányítják a forgalmat délután háromtól este kilencig. Mindenszentek és halottak napján több mint tízen lesznek szolgálatban a temetőkben és környékükön.

– A tapolcai temetőkben hosszabb, este nyolcig tartó nyit­vatartás várja a látogatókat az ünnepek alatt – tudtuk meg Horváth Gábor műszaki ügyintézőtől. – A régi és az új temetőt is fokozottan őrzik a rendőrkapitányság munkatársai és a polgárőrök, gyakrabban szállítják el a hulladékot ezekben a napokban, és mindkét temető parkolójához kiegészítő világítást építettünk ki. A világítás két hete üzemel, és halottak napja után még egy hétig működik. A helyi járatok mindegyike érinti ezekben a napokban a temetőt, azaz napi két járattal több áll meg most az új temetőnél – mondta Horváth Gábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában