Hazaérkeztek a delegációk

2019.07.20. 07:00

A nemzeti összetartozást erősíti a Kinizsi Szövetség ünnepi hétvégéje

Hagyományőrző felvonulás vezette fel a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség péntek délutáni ünnepségét, amelyet a Kinizsi-emlékév jegyében rendeztek meg Nagyvázsonyban. Az összejövetelen részt vettek a határon túli Pancsova, Egyházasbást és Kishegyes küldöttei is.

Molnár Sándor

Ifjú hagyományőrzők álltak sorfalat az ünnepségen Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Nem lehetnek idegenek azok a testvéreink, azok a nemzettársaink, akik az elszakított területeken élnek és példaadó kitartással, lelkierővel őrzik a magyarság összetartozásának tudatát 99 éve, Trianon óta – fogalmazott köszöntőjében Fábry Szabolcs.

Ifjú hagyományőrzők álltak sorfalat az ünnepségen Fotó: Molnár Sándor/Napló

A polgármester elmondta, a Kinizsi Szövetség célja az, hogy egybegyúrja azokat a közösségeket, szervezeteket és településeket, amelyek kötődnek Kinizsi Pál életéhez. 2020, a Nemzeti összetartozás éve kapcsán megjegyezte, hogy olyan időket élünk, olyan támogatási rendszer és olyan szemléletmód alakult ki az anyaországban, amely fontosnak tartja a magyar–magyar összetartozást. Kiemelte, a hétvégi ünnepnek az a célja, hogy az egy nemzethez tartozás érzését erősítse amellett, hogy kikapcsolódást is kínál a Kinizsi-várnál.

Fenyvesi Zoltán, a Parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy együtt ünnepelnek a külhoniak, az elszakított nemzetrészekből származók és az anyaországbeliek. Együtt van múlt, jelen és jövő, hiszen itt vannak az ifjú hagyományőrzők is, akikre büszkék lehetünk, mert tovább viszik a tradíciókat. A nemzeti összetartozás évéhez szerinte sikerült megtalálni a jó elnevezést és a jó programokat, amellyel elsősorban emlékezünk majd, de megéljük magyarságunkat itt, a Kárpát-medencében. – Azt kívánom önöknek, hogy tartsák a hitüket, tartsák hagyományainkat, adják át a fia­taloknak, így tud megmaradni a magyarság és így lesz majd évszázadokon át a Kárpát-medence magyar szótól hangos – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Az ünnepség végén a Kinizsi emlékév zászlajának kicsinyített mását és egy-egy emlékplakettet vehettek át a delegációk képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában