demográfia

2019.12.07. 07:00

A népességpolitika a legfontosabb feladat

A legkülönbözőbb szakterületek kétszáz kutatójának négyévi munkájából keletkezett tanulmánykötetek összegzése az a könyv, amelyet az idén 25 éves Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány adott ki.

Őrsi Ágnes

Bagdy Emőke

Fotó: Archív

A gyermek a jövőnk című kiadvány készítői szerint jelenleg Magyarországon a leg­fontosabb nemzetpolitikai fel­adat a népességpolitika, a demográfia, ehhez ajánlanak az eddigiektől eltérő, könnyen belátható, új megoldásokat.

Bagdy Emőke
Fotó: Archív

Országos bemutatót tervez a szerzői csapat, Veszprémben, a Veab-székházban volt az egyik állomás. A sok riasztó adat között elhangzott, hogy ma a világ húsz leg­gyorsabban csökkenő lélekszámú országa közé tartozik Magyarország. Míg a nyugati országokban többnyire teljesül az egy szülőpárra jutó 2-2,1 reprodukciós szint, addig nálunk ez az adat csupán 1,46, ami azt jelenti, hogy ez a generációs utánpótlás csak egy 6,5 milliós Magyarország fenntartásához lesz elegendő.

A riasztó tendenciának, a népességfogyásnak nem csak gazdasági okai vannak, amit az is bizonyít, hogy a pusztán gazdaságpolitikai beavatkozások hatására lényegében nem változik a folyamat. A baj az, mondja többek között Benda József szocializációkutató, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus vagy Csath Magdolna közgazdász, hogy az államháztartás működtetéséből hiányzik a demográfiai szemlélet, pedig generációs reprodukció nélkül államháztartási egyensúly sincs.

A pénzügyekben – mondják – a demográfia jelenjen meg mint befektetés és hozam. El kell ismerni a munkát, a költséget, amit a család a gyermekek felnevelésére fordít. A kutatók javaslatainak lényege: az öngondoskodást ki kell egészíteni a reprodukciós gondoskodással, például úgy, hogy az új nemzedék befizetett adójából (ami meglehetősen magas) részesüljön a szülő. Ez lenne a gyermekfedezetű nyugdíj-kiegészítés, ami a viszonossági szemlélet alapján működtetné a népesség reprodukcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!