a tudás kiapadhatatlan kútja volt

2019.09.29. 18:00

A „pásztorlovagról” nevezték el a szentgáli közösségi színteret

Szentgálon ünnepélyes keretek között került sor a művelődési ház névadójára. Az intézményt mostantól Kiss-Tóth Vilma Közösségi Színtérnek hívják, emléket állítva ezzel a község díszpolgárának, a Magyar Kultúra Lovagjának.

Molnár Sándor

Istvánfalvi Sándor polgármester mondott köszöntőt az avatón Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Istvánfalvi Sándor polgármester az avatón elmondta, hogy a képviselő-testület egyöntetűen támogatta, hogy a közösségi színtér Kiss-Tóth Vilma nevét vegye fel. A döntést a tényeken túl személyes élmények, tapasztalatok, hozzá kötődő érzelmek erősítették.

Istvánfalvi Sándor polgármester mondott köszöntőt az avatón Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kiss-Tóth Vilma elkötelezetten gyűjtötte a település, a Bakony néprajzi és honismereti adatait, tárgyait, melyek az általa írt pályázatokban, könyvekben testesültek meg. Aktív szervezőmunkájának volt köszönhető a tájház létrehozása. Szentgáli, Veszprém megyei, országos és összmagyar közösségek kovásza volt ő, akit az önkormányzat javaslatára a Magyar Kultúra Lovagjának és Szentgál díszpolgárának is megválasztottak.

– Vilma néni hiányzik. Szelleme itt él és köztünk is marad. Becsüljük azt az olthatatlan lángot, amely önben lobogott, tiszteljük a végsőkig feszített akaratot és elszántságot, mellyel a szentgáli és a magyar kultúra ügyét szolgálta – fogalmazott ünnepi megemlékezésében a polgármester.

A polgármester, háttérben a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Szentgáli Pávakörrel Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az avatóbeszédet követően levetítették a névadóról készült „A pásztorlovag” című filmet.

– A csúcsnak a csúcsa, a bölcsesség bölcsessége az, hogy egy egyszerű pásztorasszonyról neveznek el művelődési házat. Ismerték az embert, személyesen fogták a kezét, részt vettek a programjain, hallották beszélni, ezért önök hitelesítik Vilma néni életét. Legyenek büszkék a döntésükre – fogalmazott Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke a vetítés után.

S. Laczkovits Emőke néprajzkutató szerint egy különös tehetséggel megáldott asszony volt Tamás Károlyné Kiss-Tóth Vilma, aki Szentgál és a szentgáli juhásztársadalom hűséges krónikása volt.

A névadó Kiss-Tóth Vilma (részlet A pásztorlovag című filmből) Fotó: Molnár Sándor/Napló

A beszédeket követően megünnepelték a Szentgáli Pávakör fennállásának 45. évfordulóját, amelynek Vilma néni alapító tagja volt. Az ünnepi műsorban közreműködött a Szentgáli Banda, a Tiszafa Dalkör, a Szűrös Együttes és a Szentgáli Pávakör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában