Kell a jól átgondolt életpályamodell

2019.02.12. 07:00

A rendvédelmi dolgozók érdekében adott ki közleményt Ferenczi Gábor

Devecser polgármestere, Ferenczi Gábor a Mi Hazánk Mozgalom alelnökeként közleményt adott ki a minap a rendvédelmi dolgozók érdekében.

Borsos Renáta

Ferenczi Gábor a Mi Hazánk Mozgalom nevében szót emel az életüket a köz javára feláldozók érdekében

Az alelnök szóvá tette, hogy sokan várták a hivatásos tűzoltók, a rendőrök és a többi rendvédelmi szerv részéről a kormány által ígért, hárompilléres életpályamodellt.

Ferenczi Gábor a Mi Hazánk Mozgalom nevében szót emel az életüket a köz javára feláldozók érdekében

– Az ágazati segítségnyújtás, aminek januárig kellett volna megvalósulnia, a korábbi ígéretek szerint illetményemelést, lakhatási támogatást és biztosítást tartalmazott volna. Az érintett munkavállalók azonban csalódottan tapasztalták, hogy az életpályamodell három pilléréből kettő nem valósult meg. A harmadik ígéret, az illetményemelés is csak részben valósult meg. A várt differenciált béremelés helyett egységes béremelésre került sor, ami azt jelenti, hogy a kevés szolgálati idővel rendelkezőknél nem valósult meg minden esetben az ötvenszázalékos bérfejlesztés sem. Komoly dilemmát okoz az is, hogy a mai napig nincs törvényileg rendezve a korkedvezményes szolgálati nyugdíjba vonulás sem. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet az interneten elindított egy információcserét: a civil lakosság véleményére volt kíváncsi. A világhálón ez idáig több mint 23 ezren reagáltak a szakszervezet által megfogalmazott kérdésekre. A válaszadók egyetértenek a radikális béremelés szükségességével, sőt, több mint negyven százalékuk legalább 350 ezer forintos nettó fizetést tartana elfogadhatónak a tűzoltók számára annak tükrében, hogy a tűzoltóknak esküjükhöz híven saját életük árán is menteniük kell a polgári lakosságot. A válaszadók szinte egyhangú többsége egyetért azzal is, hogy ötvenévesen a huszonöt év szolgálati időt betöltve nyugdíjba vonulhassanak. A véleményt nyilvánítók 93 százaléka a jelenlegi feltételekkel nem választaná a tűzoltóhivatást. Nagyon fontos, hogy a hosszú történelmi múltra visszatekintő, hazánkban a közvélemény szerint legmegbecsültebbnek számító tűzoltóhivatás ne veszítsen el újabb és újabb, kiváló embereket – fejtette ki lapunknak Ferenczi Gábor.

Hozzátette, a Mi Hazánk Mozgalom nevében szót emel az életüket a köz javára a nemzet oltárán feláldozó tűzoltók és valamennyi rendvédelmi dolgozó érdekében. Elengedhetetlenül szükséges, hogy a munkavállalók érdekeinek legteljesebb figyelembevételével, jól átgondoltan alkossák meg a döntéshozók az életpályamodellt, és módszeresen, a korábbi ígéreteknek megfelelően vigyék végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában