Negyvenkét áldozat

2019.06.18. 11:00

A szőnyegbombázásról emlékeztek meg Pétfürdőn

A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár pénteken ünnepélyes keretek között emlékezett meg az 1944. június és július 14-i péti szőnyegbombázásokról.

Horváth Virág

A kiállítás bemutatja a második világháború Pétfürdőt érintő eseményeit Fotó: Nagy Lajos

Az eseményen Gelencsér István, a humán bizottság tagja nyitotta meg a szőnyegbombázásokról készült kiállítást a közösségi házban. – Egyfajta szentimentalizmus nélkül negyvenkét halottról nem lehet megemlékezni, azonban el kell tudni mondani tényszerűen, ahogy a dolgok történtek. Ez az esemény Pétfürdő történelmét hosszú időre meghatározta – mondta el ünnepi beszédében Gelencsér István.

Elmondta, Magyarországon jó néhány stratégiai „hadiüzem” volt, ezek közül az egyik Pétfürdőn, ahol számos olyan alap- és segédanyagot gyártottak, amely a háborúban felhasználható volt. Azt is megtudhattuk előadásából, hogy Pétfürdőhöz köthető a Hydrobenzin atyja, Varga József, a műegyetem tanára, aki ezen a településen is nagyon sokat dolgozott.

A Gelencsér István által szerkesztett kiállításon korabeli fotók, térképek és adatok is megjelennek a táblákon, és bevezetik a látogatókat a második világháború Pétfürdőt érintő eseményeibe, valamint egy dokumentummásolat is található a tárlaton, a Magyar Hydrobenzin Részvénytársaság engedélyezési okirata. Megtekinthető azon gyári munkások, katonák és munkaszolgálatosok neve, akik hősi halált haltak a településen a bombázások során. Gelencsér István előadásában a tények mellett személyes történetekről, a családját érintő eseményekről is szót ejtett a szőnyegbombázás halottairól való megemlékezés során.

A kiállítás bemutatja a második világháború Pétfürdőt érintő eseményeit Fotó: Nagy Lajos

A megnyitót követően Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere és Gelencsér István közösen koszorúzta meg az emlékművet, valamint a település lakosai is virággal emlékeztek a tragédiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában