kórház

2019.04.01. 11:36

A zirci fejlesztések, korszerűsítések a magasabb szintű betegellátást szolgálják

Sikeres évet zárt a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, a tavalyi fejlesztésekről Vermes Tamás főigazgató tájékoztatta lapunkat.

Müller Anikó Hanga

A korszerű gyógyszerosztó- és kötöző kocsi nagyban megkönnyíti a nővérek munkáját, jobbról Vermes Tamás, Gartner Veronika nővér és Horváth Sándor, a mozgásszervi rehabilitációs osztály orvos igazgatója

281 milliós TIOP pályázat és 30 milliós saját forrás bevonásával befejeződött a krónikus osztály bővítése, februárban már beköltöztek az új épületrészbe a betegek. Jelenleg itt a terep-, és kertrendezés folyik, szeretnék barátságossá tenni az övezetet, az újonnan kialakított pihenőterasz közelében tervezik egy kis szökőkút és szobor elhelyezését. – Külső források mellett sajáterős beruházásokat is végeztünk, közel húszmilliós értékben, melyet tavalyi sikeres gazdálkodásunk tett lehetővé. Az új épületszárny tetőterében két lakást alakítottunk ki, mely orvosok, nővérek elhelyezését biztosíthatja. Pótoltuk az épületrész hőszigetelését, befejeződött az udvar térkövezése, a rehabilitációs osztály bejáratának rendbetétele. Kórtermi betegszekrényeket vásároltunk a krónikus belgyógyászati osztályra, beépített szekrényekkel bővítettük a raktározás lehetőségét.

Tíz és félmillió összegben korszerű orvosi gépműszereket szereztünk be, kezelőágyakat, folyamatos vérnyomás-, és EKG eredményeket mérő készülékeket, gyógyszerosztó- és kötöző kocsikat, a gyógytorna hatékonyságát segítő csípő-térdmozgatót és egyéb műtéti eszközöket, ismertette a főigazgató. Az ugyancsak tavaly megvalósított betegbiztonsági projekt eredményeként korszerű eszközökkel, új informatikai héttérrel gazdagodtak, melynek célja a betegbiztonságra való fokozott odafigyelés, a fertőzések megelőzése, csökkentése. Mindkét osztályon korszerűsítették a bejövő vízfertőtlenítő rendszert. Mind a betegek, a személyzet, a látogatók számára kézfertőtlenítőket szereltek fel, takarítógépeket vásároltak, tisztasági festéseket végezte. Bevezették a KITÁRrendszert, mely a takarítás hatékonyságát ellenőrzi oly módon, hogy kis pecsételővel nyomokat helyeznek el tetszőleges eszközökön, berendezési tárgyakon, így UV lámpával megvilágítva kitűnik, hatékony volt-e a takarítási munkafolyamat. Ugyanez érvényes a kézfertőtlenítésre, a műtétek előtt a bemosakodó szerrel kezet mosva az ellenőrző lámpa megmutatja, hol vannak a kéznek azon területei, ahova nem ért el megfelelő mértékben a fertőtlenítőszer.

A korszerű gyógyszerosztó- és kötöző kocsi nagyban megkönnyíti a nővérek munkáját, jobbról Vermes Tamás, Gartner Veronika nővér és Horváth Sándor, a mozgásszervi rehabilitációs osztály orvos igazgatója

 

Korszerűsödött az intézmény betegazonosító rendszere, a betegek karszalagjairól leolvasható a számukra kiírt kezelés, az azt elvégző szakember, a gyógyszerezésük s mindez bekerül a betegdokumentációba. Az elmúlt évi fejlesztések mintegy nyolcvanmillió forintot tettek ki. – Az idei évben még nem látjuk, hogy a minimálbér- és a kötelező bérminimum emelésérekapunk-e bérkompenzációt, ezért egyelőre az önerős beruházások tervezésénél óvatosak vagyunk. Az év második felében jobban látjuk majd a kiadásaink alakulását. Addig a közelmúltban megvalósult beruházásainkat szépítgetjük, a bevezetett technikákat finomítjuk. Áprilisban tervezzük a napelemmel befedett parkolónk rendszámfelismerő sorompóval való lezárását. Már most nagy izgalommal készülünk 2020-ra, amikor kórházunk százhúsz éves lesz. Az ünnepi alkalomra emlékkönyv kiadását tervezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában