emlékek a korai digitális korból

2018.08.24. 14:00

Ajkán az informatikában is hódít a retró

A veterán informatikai berendezések rajongóinak és a számítógépekre készített digitális vizuális alkotóknak igazi Kánaán volt a huszadik Árok Party névre keresztelt többnapos rendezvény, melyet az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium, Bánki Donát Intézményegység épületében tartottak a hétvégén.

Borsos Renáta

A digitális művészeti underground közösség találkozóján a résztvevők egy verseny keretében mutatták be a retró számítógépekre készített audiovizuális munkákat Fotó: Györkös József

A demoscene összejövetelen egy olyan, underground számítástechnikai szubkultúra találkozott, melynek tagjai különböző számítógépekre készítenek digitális művészeti alkotásokat, úgymint zenét, grafikát, animációt. A digitális művészeti underground közösség találkozóján a résztvevők egy verseny keretében mutatták be a retró számítógépekre készített munkákat, tudtuk meg a rendezvény egyik szervezőjétől, Guzslován Gábortól.

A digitális művészeti underground közösség találkozóján a résztvevők egy verseny keretében mutatták be a retró számítógépekre készített audiovizuális munkákat
Fotó: Györkös József

Az esemény populáris jellegét mutatta, hogy a versenyt játékok, koncertek is színesítették. Szombaton az iskola udvarán a FeedBack zenekar lépett fel. Az Árok Party különlegességeként régi számítógépek, például Commodore 64 voltak a fókuszban. Ezek a retró gépek, a szervező szerint, azért annyira kedveltek ebben a körben, mert a gép erős kötött korlátai inspirálják az alkotókat az intellektuális kihívásokra.

Egy régi számítógépen megmutatni egy látványos vizuális alkotást, az jelentős eredménynek számít. Az alkotó igen erősen ki van szolgáltatva saját kreativitásának, jegyezte meg Gábor és hozzátette kuriózumnak számított a rendezvényük, mert ilyen típusút csak a fővárosban és külföldön találhat az érdeklődő. Az esemény hírére Csehországból, Németországból is jöttek látogatók, erősítve a találkozó nemzetközi jellegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában