Régi fotók újratöltve

2020.08.28. 16:00

Akkor és most – Ajka, a családbarát iparváros

Régi fotókat mindig jólesik nézegetni. A nosztalgiázás kellemes érzése mellett ráadásul sok tanulsággal is szolgálhatnak az elmúlt korok emlékei a jelen embere számára. Legújabb sorozatunkban a Fortepan képgyűjteményének segítségével idézzük meg a múltat és térképezzük fel a jelent. Vizsgálódásunk első helyszíne: Ajka.

Varga Richárd

Forrás: Fortepan

Ajka első írásos említése – Eyka néven – 1214-ből származik, de a település már jóval korábban is létezett. A középkor és a koraújkor viharos évszázadait jelentősebbnek mondható fejlődés nélkül élte át a település, azonban az 1800-as évek ipari robbanása, majd a szocialista időszak erőltetett iparosítása teljesen megváltoztatta a bakonyi kisváros arculatát.

Ez a változás már az első képpáron is jól érzékelhető.

A mai Ajka központjában járunk, az Újélet utcában, a Kaszinó előtt.

A baloldali fotó 1942-ben, a jobboldali 2020 augusztusában készült. Az egykor nyitott, még érezhetően falusias területet ma már körbeépülte a város. Az óriási platánoktól alig látszanak az épületek. Pedig ott vannak. Szinte ugyanolyan formában, mint az 1940-es években.

Az Újélet utca és a Kaszinó 1942-ben és 2020-ban
Fotó: Kozelka Tivadar és Varga Richárd

Ajka arculatát egyértelműen a szocialista Magyarország öt évtizedének építészeti stílusa határozza meg. A településre érkezők itt nem találnak óvárosi részt, barokk vagy klasszicista épületegyütteseket, a szocialista realizmus építészeti öröksége viszont minden egyes négyzetméteren ránk kacsint. Fontos azonban megjegyezni, hogy Ajka egy kifejezetten családbarát elképzelések szerint megkonstruált város. Igaz, hogy sok a panel, igaz, hogy sok a beton, de sok a tágas terület is, rengeteg a játszótér és a zöldövezet.

A Frankel Leó utca egykori és mai képe mutatja az elképzelések megvalósulását.

A Fortepan fotója 1964-ben készült. A park fáitól már nem is látszódnak a szemközti házak.

A Frankel Leó utca 1964-ben és napjainkban
Fotó: Váti és Varga Richárd

A Frankel Leó utca és a Móra Ferenc utca kereszteződésében nincs jelentős változás. A fák viszont itt is megnőttek.

A Móra Ferenc utca 1966-ban és most
Fotó: Váti és Varga Richárd

Az Ifjúság utca és a Sport utca kereszteződésében álló egykori iskola helyét ma egy bevesárlóközpont foglalja el. A bal oldali fotót 1966-ban készítették.

Az Ifjúság utca a Sport utca felől 1966-ban és 2020-ban
Fotó: Váti és Varga Richárd

A Kosztolányi Dezső utca és a Május 1. tér 1966-ban és ma.

Kosztolányi Dezső utca Fotó: Váti és Varga Richárd
Május 1. tér Fotó: Váti és Varga Richárd

Bauer Sándor 1976-os felvételein a Hotel Ajka látható kétféle nézőpontból. Jobboldalon a mai látvány.

Fotó: Bauer Sándor és Varga Richárd
Fotó: Bauer Sándor és Varga Richárd

Ajka a külsőségeket tekintve nem változott túl sokat az elmúlt évtizedekben. Ez természetesen érthető is, hiszen lényegében egy új városról van szó. Az épületek karbantartása és felújítása folyamatos, a település így középkori várfalak maradványai és klasszicista paloták nélkül is – a maga nemében – szépnek, rendezettnek mondható.

A nagy kérdés az, hogy merre tart Ajka.

A város identitásának alapját adó bányászat megszűnt, a nagy gyárak szépen lassan leállnak. Persze sok új cég költözött Ajkára, így munkalehetőség szerencsére bőven akad, de ez a megváltozott és folyamatosan alakuló helyzet mindenképpen egy más várost, másféle városi társadalmat feltételez és eredményez.

Egy biztos: izgalmas és lehetőségekkel teli időszakot él át napjainkban az egykori Eyka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!