1848

2019.03.14. 13:35

Alsóörsön ünnepelt a megyei közgyűlés

A kreativitás, a csillogó tehetségek és a világraszóló alkotások korszaka volt, amikor legjobbjaink letették egy új, polgári Magyarország alapjait, érvel 1848 mellett Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke Alsóörsön, ahol a helyi önkormányzattal együtt ünnepelt a megyei közgyűlés, a művelődési házban, csütörtökön.

Kovács Erika

Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntője után a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: egekbe nyúló kősziklát emelt a nemzet 1848 márciusában. Azóta, mi magyarok, éljünk bárhol a világban, minden év márciusában azt a kősziklát keressük. -A forradalom és szabadságharc eseményei alig másfél évet ölelnek fel, de a ’48-as bátrak nagy utat jártak be addig, amíg a kősziklára kitűzték a szabadság lobogóját. Magyarország egyik legizgalmasabb korszaka volt, amely reformkor néven vonult be a történelembe. A zsarnokság béklyóiból szabadulni akaró közösség, a nemzet az idegen hatalom ellen nem karddal akart megküzdeni, hanem az ország és a lelkek felemelésével, fogalmazott Polgárdy Imre.

Emlékezett a kor nagyjaira, vívmányaira, majd úgy fogalmazott, 1848 a kreativitás, a csillogó tehetségek és a világraszóló alkotások korszaka volt, amikor legjobbjaink letették egy új, polgári Magyarország alapjait. Elhangzott, idegen elnyomók ellen nekünk már nem kell fegyvert emelnünk, emiatt honfitársaink tízezrei adták az életüket 48-ban és 56-ban is. A bátrak nélkül ma nem lenne jogegyenlőség, választás és a vélemény szabadsága sem. A szabadságot az alkotni képes közös célokért tenni tudó és akaró emberek teremtették meg, köztük az alsóörsi bátor honvédek, mások mellett May János. -Mit kíván a magyar nemzet, hová tartunk, mi a feladatunk? Békében élő, fejlődő megyét, szépen gyarapodó Alsóörsöt akarunk, olyan térséget ahol rend és biztonság van, ahol jó élni, jó hazatérni, amit büszkén mutathatunk meg az idelátogatóknak, amelyre felnéznek a régióban, a nagyvilágban, Alsóörs ilyen, hangsúlyozta a szónok.

Az ünnepen katonai tiszteletadás mellett koszorúkat helyeztek el Kossuth katonái, illetve May János emléktáblájánál, majd a református általános iskola diákjai idézték fel a korabeli eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában