látványos fotókon az akció

2019.06.10. 12:26

Amerikai harci helikopterek lőttek a Bakonyban

Amerikai Apache harci helikopterek lőttek nem irányított rakétákkal és gépágyúval a Breakthrough 2019 nemzetközi hadgyakorlat keretében, a szárazföldi csapatok légi támogatását gyakorolva.

Balogh Ákos

Földi és légi művelet is zajlott Öskü térségében a napokban, ugyanis az itt gyakorlatozó amerikai katonák tábori tüzérségükkel és páncélozott harcjárműveikkel közösen hajtották végre az éles lőfeladatokat. A lövészet célja az ismereteik felfrissítése volt, valamint a felkészülés a magyar katonákkal közös együttműködésre. Az egész hónapban zajló gyakorlat, viszont ettől még fontosabb céllal rendelkezik, ugyanis a régió stabilitásának biztosítása az egyik fő célkitűzése.

Az Apache helikopterekkel nappal és éjszaki körülmények között végrehajtott éleslövészet egyébként a gyakorlat egyik külön érdekessége volt, amerikai harcihelikopterek legutóbb a bakonyi lőtéren közel húsz évvel ezelőtt lőttek utoljára.

Az elkövetkezendő napokban, úgy tudjuk a hangsúlyt a szárazföldi, tüzérségi éleslövészetekre fektetik, nagy zajhatású éleslövészetekre kell számítani egészen péntekig, a délelőtti óráktól közel éjfélig.

Emellett, bár Szolnoki központtal, de a dunántúli katonai gyakorlótereket is érintve különleges műveleti gyakorlat is kezdődött, mely május 21-ig fog tartani. A Black Swan 2019 elnevezésű gyakorlaton a magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő bevonásával, melynek során főként az újdörögdi kiképzőbázis területén számíthatunk megnövekedő katonai mozgásra, légi járművek kis magasságú átrepülésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában