Összegyűjtik az értékeket

2019.07.01. 07:00

Arcképcsarnokot hoznak létre Sümeg nagyjainak tiszteletére

Az áprilisban hivatalosan is megalakult Sümegi Települési Értéktár Bizottság a települési értékek gyűjtését, az értéktár kialakítását, javaslattételi lapok összeállítását valósította meg példaértékű közösségi összefogáson keresztül.

Tóth B. Zsuzsa

A város értékei között van sok más mellett természetesen a vár és a Püspöki Palota is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A második bizottsági ülésen a hét főből álló szervezet nagy lendülettel vetette bele magát az Értéktár feltöltésébe. Amint azt Oszkai Réka és Sümegi Kata elmondta, ez a feladat nem volt egyszerű azonban, hiszen közös álláspontokat kellett megtalálniuk ahhoz, hogy hitelesen, felvállalhatóan, az idő próbáját kiállva tudjanak dönteni.

A város értékei között van sok más mellett természetesen a vár és a Püspöki Palota is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az adott időpontra 23 javaslat készült el, ebből 10 még 2016-ban, Miklósi-Sikes Csaba keze alatt. A további anyagok már idén érkeztek a közösségi aktivitás eredményeként. A beérkezett anyagok jelentős része személyekhez kötődik, így a bizottság számára kulcsfontosságú volt megállapodni abban, hogy ez az „emberközpontú” szemlélet hogyan jelenjen meg az értéktárban.

Úgy döntöttek, hogy lesz egy Települési Értéktáruk, amelyben szerepelnek a helyi és megyei szintű értékeik. Meghatározták, hogy a helyi, megyei és országos szintű értékeket tartalmazó Települési Értéktár részeként kialakítanak egy Települési Arcképcsarnokot is, így a közösség számára fontos személyek, kincses tanárok, kortárs művészek, meghatározó személyiségek egy virtuális arcképcsarnokba kerülnek.

Az első ülésen nem sikerült minden adatlapot áttekinteni, de 15 javaslat tekintetében született döntés. Kijelenthető, hogy számukra minden érték nagyon fontos. Az, hogy mi kerül megyei szintű döntés elé és mi nem, azt nem az adott érték helyi megítélése határozza meg, hanem az a szempont, hogy milyen hatókörű érdeklődésre tarthat számot. A következő javaslatok kerülnek megyei, illetve az országos szintű delegálásra. A sümegi búcsújáróhely, a sümegi Szűz Mária kegyszobra, a lant alakú sírkövek a sümegi temetőben, a sümegi plébániatemplom Franz Anton Maulbertsch által festett falképei, Sümeg város erődítésrendszeréből a vár, a városfalak és bástyák, a falakkal kerített történelmi belváros. Kisfaludy Sándor Magyar szüretelő éneke és annak továbbélése Európa himnuszában, a Püspöki Palota, a Kisfaludy-kultusz, Kisfaludy Sándor élete és munkássága, a Kisfaludy Sándor Emlékház, Darnay Kálmán életútja, Ramassetter Vince életútja, a Sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom és kolostor. További két érték esetében a bizottság a települési érték kategóriába sorolta a javaslatot: Sümegi Tóth Tivadar költészete és Sümeg Város Fúvószenekara Egyesület.

A bizottság munkája a döntések meghozatalával nem ért véget, több szálon folytatódik. Készülnek a Megyei Értéktár Bizottsághoz az előterjesztések, folyamatban van a települési honlapon értékeiket bemutató rövid összefoglaló anyagok elkészítése. Továbbra is számítanak a közösségre, az aktív lakosokra, civil szervezetekre, mindenkire, akinek fontos az értékgyűjtő tevékenység. Várják a javaslatokat, hogy összegyűljenek a kincseik, megmutathassák azt, amire büszkék, amitől sümeginek érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában