A szervezet szíve lesz az operatív központ

2019.05.21. 20:00

Átadták a Veszprémi Állatkert új gazdasági háttéregységét

A Modern Városok Program keretében 2,5 milliárdos fejlesztéssorozat zajlik a Veszprémi Állatkertben, amelynek 800 millió forintos projektelemét, az új operatív központot kedden délelőtt adták át.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az új gazdasági udvar megvalósításával az elmúlt tízéves fejlesztési ciklusban először nyílt lehetőség arra, hogy infrastrukturális, a látogatók által ugyan nem érzékelhető, de az állatkerti dolgozók és az állatok számára rendkívül fontos egységek épüljenek meg.

Az új operatív központ ünnepélyes avatóján Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy bármerre jár az országban, tapasztalatai szerint az embereknek Veszprémről első vagy második helyen az állatkert jut az eszébe, és erre büszkék lehetünk. Elmondta azt is, hogy a kormányzat kiemelt szándéka, hogy olyan fejlesztéseket támogasson, amelyek a családokat állítják a középpontba. Kiemelte, hogy közel ötmilliárdos fejlesztés valósult meg az elmúlt 11 évben, amióta Török László vezeti az intézményt, és a mostani beruházással létrejött egy olyan operatív központ, amely az itt dolgozók kényelmét szolgálja, s amelynek segítségével 21. századi körülmények között tudhatják biztonságban az állatokat is.

 

Brányi Mária alpolgármester rámutatott, hogy a Veszprémi Állatkertet, a térség leglátogatottabb turisztikai intézményét az utóbbi években több mint 400 ezer látogató keresett fel évente. Egy olyan helyszín, amit a Veszprém környékére vagy a Balatonra látogatók sem hagyhatnak ki. – Mi vagyunk a legszerencsésebbek, akik az utóbbi évtized fejlesztéseinek lehetünk a tanúi, mert egy léptékváltás, egy minőségváltás valósult meg – fogalmazott az alpolgármester, aki kiemelte, hogy nem csak a mérete, de a vonzereje is nőtt az állatkertnek, amely egy egészen új minőségű és hangszerelésű együttessé vált.

A több mint 1800 négyzetméter alapterületű komplexum nélkül az állatkert már nem tudna a kor színvonalán működni. Az új létesítményben európai szintű karantén épült. Készült egy állatorvosi klinika műtőkkel, laborral és kórteremmel. Az épület másik oldalán korszerű takarmánykonyhát alakítottak ki, amely mindennap ellátja az állatkert 600 lakóját. Emellett végre a több mint 60 dolgozó részére is sikerült megfelelő feltételeket kialakítani. Kulturált körülmények között öltözhetnek és étkezhetnek a munkatársak.

Török László állatkertigazgató az új központról elmondta, hogy az nemcsak az átadás pillanatában szép, hanem a fenntarthatóság jegyében, környezettudatosan készült, megfelelő szigeteléssel, napkollektorokkal, esővíz-hasznosítással. A Veszprémi Állatkertben nem állnak meg a fejlesztésekkel. A 30 hektáros Fejes-völgyi részen szeretnék folyamatosan megújítani a régi állatházakat és kifutókat, hogy ott is megfeleljenek a kor állatkertészeti és turisztikai kihívásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában