Másik oltóanyaggal nem helyettesíthető

2019.05.29. 07:00

Átmenetileg Veszprémben sem kapható az egyik rotavírus elleni vakcina

Június közepéig hiányozhat a patikákból az egyik rotavírus elleni vakcina.

Marton Attila

A hányással, hasmenéssel járó rotavírus-fertőzés a 3-36 hónapos csecsemőket veszélyezteti leginkább. A betegség ellen Magyarországon kétféle, szájon át adható vakcinát forgalmaznak a gyógyszertárak, amelyek közül a Rotarix hetek óta nem kapható a patikákban (a másik, három oltási sorból álló viszont beszerezhető). Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közlése szerint június 17-től lesz elérhető ismét az oltóanyag.

– Európa-szerte hiány van a termékből. Gyógyszertárunk április vége óta nem kapott belőle, a korábbi készlet már elfogyott – mondta el lapunknak Alfási Tünde, egy veszprémi patika vezetője. Hozzátette, a rotavírus elleni két vakcina közül a hiányzó a keresettebb.

Alfási Tünde gyógyszerész azt is elmondta, az OGYÉI adatai szerint az egyik nagykereskedő április végén engedélyt kapott arra, hogy ötezer dobozzal importáljon, így bizonyos patikákban akár már június közepénél előbb is elérhető lehet itthon a vakcina.

A rotavírus elleni Rotarix vakcina 6 és 24 hetes kor között adható, RotaTeq vakcinát pedig 6 és 32 hetes kor között lehet beadni, mondta el Hajdu László veszprémi házi gyermekorvos. A szájon át adható vakcinák ismétlő adagjai között legalább négy hétnek kell eltelni. Hozzátette, a patikákból hiányzó termék esetén két adag biztosítja a védettséget. A második adagot általában az első után egy hónappal adják be, probléma akkor fordulhat elő, ha a két oltás között ennél hosszabb idő telik el, de 24 hetes korig akkor is beadható, ha több mint négy hét telik el. A szakember kiemelte, mivel a két termék nem helyettesíthető, ezért hiába kapható a másik, RotaTeq nevű oltóanyag: ha a Rotarix-vakcinával kezdték meg az immunizálást, az a másikkal nem folytatható.

A vakcinák sajnos nem tartoznak a kötelező védőoltások közé, ám a szakemberek szerint érdemes a kisgyermekeket rotavírus elleni immunizációban részesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában