rendkívüli alkalom

2018.05.30. 11:04

Az 1938-as eucharisztikus kongresszusnak állít emléket a Szaléziánum kiállítása

A Szaléziánum legújabb kiállítása egy rendkívüli alkalom, hiszen 1938-ban ezen a napon fejeződött be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. A kedden nyílt tárlat ennek állít emléket.

Juhász-Léhi István

Márfi Gyula érsek az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról beszélt megnyitójában Fotó: Juhász-Léhi István

A kiállítást megnyitó Márfi Gyula veszprémi érsek arra emlékezett először, hogy ő maga egy eucharisztikus kongresszuson vett részt, 2008-ban Kanadában, Québecben, majd a 80 évvel ezelőtt megrendezett 34. kongresszusról beszélt részletesen. Azon az eseményen vendégként itt volt 14 bíboros, 48 érsek, 194 püspök. A programok május 15-én kezdődtek, Pacelli legátus (a későbbi XII. Pius pápa) május 24-én érkezett a fővárosba, majd másnap 100 ezer embernek tartottak szentmisét, ám a továbbiakban is 10 ezrek vettek részt az eseményen, a záró misén óvatos becslések szerint is több mint félmillió hívő imádkozott.

Márfi Gyula érsek az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról beszélt megnyitójában Fotó: Juhász-Léhi István / Napló

A kiállításon látható liturgikus tárgyakról Tornavölgyi Krisztián plébános mesélt a megnyitó közönségének. Például arról, hogy a Szaléziánumban megcsodálható Pacelli legátus Márai Terézia korabeli miseruhája, amelyet az Esztergomi Bazilika Érseki Kincstára adott kölcsön. Ugyanakkor az 1938-as oltáremelvény textilképei között magyar szentek ábrázolásai voltak elhelyezve a Hősök terén, amelyek közül az egyik Boldog Margitot ábrázolta. Ez a remekmű is látható most Veszprémben, sok más érdekesség mellett.

A megnyitó egyben a Szent Mihály-főszékesegyház turisztikai szezonjának hivatalos megnyitója is volt. Ennek kapcsán Nagy Károly apátkanonok, plébános arról beszélt, hogy január elsejétől élettel töltik meg a bazilikát, ezért kiállítások lesznek az altemplomban és a karzaton is. Bíznak benne, hogy a bazilika tevékenységét ezáltal még nagyobb érdeklődés kíséri majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában