hősök tisztelete

2018.11.16. 07:00

Az első világégés pusztítására emlékeztek Ajkán

Az első világháború befejezésének 100. évfordulójára a Táltosok Társulata és a bódéi Nosztalgia Nyugdíjas Klub, Őrizd a békét címmel, ünnepi megemlékezést tartottak az Ajka 60 rendezvénysorozat keretében a településrész közösségi házában és a Háborús emlékműnél a napokban.

Borsos Renáta

A tiszteletadás jegyében a műsor végén sokan elhelyezték az emlékezés koszorúit a hősi emlékműnél Fotó: Györkös József

Az emlékműsort Fazakas Ibolya szavalata és Szimeiszter Imre harmonikamuzsikája nyitotta meg. A háború áldozataira, bódéi hősi halottakra emlékezvén a történelmi hűség jegyében a szervezők egy a keleti fronton Czekelius Günther fotóiból készült képösszeállítással és Mayer Ferenc korabeli tárgyaiból válogatott kiállítással készültek. Utassy Istvánné a tragikus eseményeket szimbolizálta díszletével, mely a Táltosok Társulata előadásának szerves hátteréül szolgált.

Az irodalmi műsorral mind prózai, mind zenei téren mély tartalmat és mondanivalót közvetítettek az ajkai színjátszók Fotó: Györkös József

Az irodalmi műsorral mind prózai, mind zenei téren mély tartalmat és mondanivalót közvetítettek az ajkai színjátszók, az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából.

Az eseményen Horváth Tibor, tanár, író a társulat tagja, ünnepi beszédében így fogalmazott: „Nem vagyunk bűnös nemzet, ezért Európa tartozik nekünk! Az egyik történelmi tévhit, hogy mi, magyarok minden háborúban a rossz oldalra álltunk, így volt ez az első világháborúban is. Magyarország az az első világégés kitörésekor az Osztrák Magyar Monarchia része volt, sem önálló külügye, sem önálló hadügye, de még pénzügyminisztériuma sem volt! Nem dönthettünk önállóan saját sorsunkról! A győztesek gőgje nem ismert határokat, az összes háborús nemzet közül minket, magyarokat büntetett a legjobban. Mi van a tömegekkel, akik éltették a háborút? A tömegek manipulálhatók, a tömegeket meg lehet téveszteni. Mi magyarok, még várjuk az igazságtételt, de békét akarunk. A béke olyan, mint a lepke: ha erőszakkal, durván kényszerítjük magunkhoz, összetörik, megsemmisül, ha kitárt karral közelítünk felé, tenyerünkbe száll.”-osztotta meg gondolatait Horváth Tibor.

A tiszteletadás jegyében a műsor végén sokan elhelyezték az emlékezés koszorúit a hősi emlékműnél Fotó: Györkös József

A tiszteletadás jegyében az emlékműsor koszorúzással és mécsesgyújtással zárult a hősi emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában