A hetedik ő maga lett

2019.05.02. 16:00

Az érsek atya karizmája magával ragadta a Gyurátz Körbe érkezett érdeklődőket

Márfi Gyula veszprémi érsek mutatkozott be, idézte fel életpályáját, osztotta meg személyes történeteit, hitbeli jótanácsait a Gyurátz Kör legutóbbi alkalmán.

Laskovics Márió

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfői összejövetelének vendégeként Márfi Gyula veszprémi érsek beszélt életéről, hivatásáról, feladatairól az evangélikus látogatóközpontban. Az érsek atya karizmája könnyedén betöltötte a termet, és személyes hangvételű előadása magával ragadta a közönségét.

Márfi Gyula a zalai Pördeföldén született 1943-ban, változatos pályát futott be. Habár gyerekként csak a hetedik napon hallhatott Istenről, mégis a világi dolgokkal ellentétben az érdekelte, hogy a hívő vagy az ateista embernek van-e igaza, és már hetedikesként istenérveket próbált megfogalmazni. 1967-ben Szombathelyen szentelték pappá. Pákán (1967–68), Nyőgérben (1969–73) és Kőszegen (1973–76) volt káplán.

Két évig Párizsban tanult ösztöndíjasként, mint mondta, gyakran járt a Notre Dame-ban, egy karácsonyi éjféli misén is részt vett, így a székesegyház tragédiája mélyen érintette. Tizenhét évig Szombathelyen volt püspöki titkár, irodaigazgató, de nem igazán élvezte az „aktatologatást”. Idővel mellette pasztorációs munkákat végzett kórházban, betegek, fiatalok körében. Két egri segédpüspökség után 1997-ben nevezték ki a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé.

Márfi Gyula veszprémi érsek személyes hangvételű történetekkel, karizmatikus könnyedséggel beszélt életéről a Gyurátz Körben. Jobbra Polgárdi Sándor esperes
Fotó: Laskovics Márió

– Egerben nagy szeretettel fogadtak, főleg templomszentelést, bérmálást végeztem, de egyházi bírósági ügyekkel, elsősorban házassági perekkel szintén foglalkoztam. Az egyházmegye kormányzása még sokrétűbb munka. Vannak olyan napok, amikor a fenntartó nevében órákon át csak aláírom az óvodáktól, iskoláktól, kollégiumoktól beérkezett jelentéseket. A legnagyobb felelősséggel a lelkipásztorok el-, áthelyezéséről döntő diszpozíciók, rendelkezések megírása jár. Leginkább a liturgia, azon belül a tanítás a legkedvesebb számomra. Az Istenkeresés útjain címmel írt könyvemben dogmatikai, hittani kérdések is vannak – tette hozzá hivatalos teendőiről.

Az érsek napjait tízperces tornával kezdi. Korábbi súlyos szívinfarktusa miatt ebéd után mindig pihen. Esténként tévét néz, többnyire sportot és politikát. Szabadidejében szívesen pingpongozik. Beszédeiben gyakran idéz versekből, többek között Ady Endrével vagy kedvenc költőjével, Váci Mihállyal színesíti mondanivalóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában