Szigorú büntetést sürgetnek

2019.04.11. 07:00

Az önkormányzatoknak hatalmas teher az illegális hulladék felszámolása

Aláírásgyűjtési akciót indított az illegális hulladéklerakás ellen Áldozó Tamás, a város polgármestere, aki a probléma visszaszorítása érdekében szigorítaná a használt cikkek kereskedelmét.

Polgár Tibor

Illegális hulladéklerakásért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki

Áldozó Tamás az aláírásgyűjtési akcióval elsősorban a polgármestereket szeretné megszólítani. Rövid időn belül már közel száz településvezető csatlakozott a petícióhoz, amelyet a miniszterelnöknek, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint az országgyűlési képviselőknek is eljuttatnak majd. Pápa polgármestere rámutatott: a büntető törvénykönyv alapján az, aki hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot helyez el, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Áldozó Tamás hozzátette, tapasztalatai szerint Pápán és környékén rendszeresen megvalósul ez a bűntett, azonban úgy tudja, emiatt még senkit nem vontak büntetőeljárás alá.

Illegális hulladéklerakásért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki

– Olyan esetben sem történt szabadságvesztés kiszabása, amikor a tevékenységet jól dokumentáltan, fényképekkel tártuk a rendőrség elé. Ez arra enged következtetni, hogy a rendőrség számára nem prioritás az, hogy gátat szabjon az illegális hulladéklerakásnak és a hulladékimportnak. Az önkormányzatok pedig nem képesek fellépni az illegális hulladéklerakás ellen, mert nincsenek meg hozzá az eszközeik – fejtegette sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás. Úgy látja, az illegálisan elhelyezett szemét nagy része lomizásból származó, a piacon már értékesíthetetlen holmi vagy annak a maradványa, ugyanis az eladhatatlan elektronikai hulladékot előbb szétverik, és a környezetre káros maradékot viszik ki az erdőkbe, a közterületekre. Az ilyen szemét elszállíttatása például a pápai önkormányzatnak évente mintegy 25 millió forintos költséget jelent.

Az illegális hulladéklerakás jelensége számos települést érintő gond, mellyel kapcsolatban Áldozó Tamást nemrég felkereste két, Pápa környéki falu vezetője, Sandl Zoltán marcaltői és Vajda György takácsi polgármester. Hárman fogalmazták meg a petíciót, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökhöz is szeretnének eljuttatni. A kezdeményezéshez néhány napon belül csaknem száz település csatlakozott az ország minden részéről, párthovatartozástól függetlenül.

Az ötletgazda polgármesterek szerint a szemétprobléma megelőzéssel orvosolható lenne, tehát elsősorban azt kellene megakadályozni, hogy dokumentáció nélkül, korlátlan mennyiségben érkezzen be a később illegális hulladékká váló használt holmi külföldről. Áldozó Tamás hangsúlyozta, nem a használtcikk-kereskedelemnek szeretnének véget vetni, hanem a hozzá kapcsolódó, rendkívül káros jelenlegi gyakorlatnak. Meggyőződése, hogy a dokumentáció lenne a kulcs, azaz dokumentálni kellene többek között minden behozott tárgyat, eszközt, terméket, valamint a raktárkészletet, az értékesítést pedig számlával kellene igazolni. Emellett annak is nyomon követhetőnek és számonkérhetőnek kellene lennie, hogy ami eladhatatlan, azt legális hulladéklerakóba szállítják ártalmatlanításra.

Áldozó Tamás nem a használtcikk-kereskedelemnek szeretne véget vetni Fotó: Polgár Tibor/Napló

A polgármester szerint további gondot jelent, hogy a lomis kereskedelemnek nincsen fogyasztóvédelmi kontrollja, például olyan elektronikai készülékeket adnak-vesznek, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek, ezért ezeket csak megfelelő ellenőrzés után lenne szabad árusítani.

A petícióban nem utolsó­sorban azt is kérik, hogy szigorúan büntessék a szabálytalanságokat.

– Hallani róla, hogy a jogalkotó maga is készül szigorításra, így akár előállhat az a helyzet, hogy a problémák megfogalmazói, a polgármesterek és a kormányzati szféra közösen gondolkodjon a megelőzésen, az ellenőrzésen, illetve ha szükséges, akkor a büntetésen – fogalmazott Áldozó Tamás. Pápa polgármestere és kollégái április 30-áig várják a településvezetők csatlakozását a petícióhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában