a világ egyik legősibb népe

2018.04.25. 14:00

Az örmény genocídium áldozataira emlékeztek Veszprémben

Az örmény népirtás 103. évfordulójáról emlékeztek meg Veszprémben a Kossuth utcai kereszteskőnél a napokban.

Marton Attila

Megemlékezés az 1915-ös örmény népirtásról

Nemzetiségük miatt ölték meg őket

Fodorné Jobbágy Éva, a Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese elmondta, az április 24-i gyásznapon azokra az örményekre emlékeznek, akiket nemzetiségük miatt öltek meg 1915 és 1922 között a mai Törökország területén vagy szenvedtek mártírhalált az utóbbi évtizedekben. Hozzátette, az örmény a világ egyik legősibb népe, amely tragédiáktól sújtott történelme ellenére gazdag anyagi és szellemi kultúrát hozott létre.

Igyekeznek megőrizni hagyományaikat

Gopcsa Katalin, az Örmény Kultúráért Alapítvány egyik alapítója felidézte, Veszprémben 1995-ben emlékeztek meg először az örmény népirtásról, amelyet máig mindössze 22 ország ismert el a világon. Hozzátette, az örmények, éljenek bármerre is a bolygón – az anyaországban mintegy hárommillióan maradtak, a világ többi részén közel kétmillió örmény él –, igyekeznek megőrizni hagyományaikat és történelmüket.

Köszönet a megemlékezésért

Ani Hasratyan, örmény fiatal – aki egy évet töltött Magyarországon az alapítvány önkénteseként – köszönetet mondott azért, hogy Veszprémben is megemlékeztek a genocídiumról. A rendezvényt koszorúzás zárta. A Kossuth utcai kereszteskövet (khacskar) az örmény népirtás 100. évfordulójára állították és szentelték fel 2015-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!