bajor hangulatot, életérzést teremt

2018.05.09. 10:53

Bajor est Porván – A barátság a múltból gyökerezik

Bajor estre hívta a falu lakóit a zirci és a helyi német nemzetiségi-, valamint a települési önkormányzat, ahol az Altenmarktból érkezett fúvósok adtak műsort.

Müller Anikó Hanga

A bajor vendégeket Veinperlné Kovács Andrea és Hédl József köszöntötte Fotó: Müller Anikó Hanga

A látogatásnak egy, a falu életében jelentős jubileum adott aktualitást, tájékoztatta lapunkat Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony.

– Az itt működő pálos rend kettőszáznyolcvanöt évvel ezelőtt, hogy a török uralom következtében elnéptelenedett vidéket élettel töltse meg, tizennégy parcellára szorgalmas német családokat telepített. Levéltárban őrzik az 1733. évi betelepítési szerződést. Itt gyökerezik a múltunk, ez adja a kapcsolatunk alapját, Hédl Józsefnek, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszönhetően.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A bajorokkal összeköt bennünket a történelmi múlt, barátságunk pedig Traunstein városával és a környékbéli településekkel 2010-ig nyúlik vissza. E kapcsolatnak a legfőbb szervezői német részről a tűzoltók, akik lankadatlan erővel dolgoznak térségünkért, rengeteg adományt kaptunk tőlük, mondta a faluvezető. A németek tárgyi eszközöket ajándékoztak, közösségeknek, családoknak, az óvodának, most a létesítendő tájházba hoztak bútorokat és a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentők Egyesületnek az életmentéshez szükséges eszközöket. Hédl József köszöntötte az öt évvel ezelőtt alakult, fiatalokból álló fúvószenekar tagjait. – Zirc újjáalapításának háromszázadik évfordulója programsorozathoz kapcsolódik a művészeti csoport meghívása. Porvára is mintegy hazaérkeznek, ezért vállalták szívesen az ottani fellépést, ízelítőt adni kultúrájukból.

A bajor vendégeket Veinperlné Kovács Andrea és Hédl József köszöntötte Fotó: Müller Anikó Hanga

Örülök, hogy elfogadták meghívásunkat, így élőben tudták bemutatni őseink zenéjét, bizonyítva, hogy folytatják elődeik hagyományait, hangsúlyozta a német önkormányzati elnök. A fúvósokat elkísérte Albert Kutzer traunsteini nyugalmazott tűzoltóparancsnok és Franz Reitschuh, a hagyományőrző egyesület vezetője.

– A múlt, ami összeköt bennünket, az a jelenünkben és mindennapjainkban is él, emelte ki a bajor hangulatot, életérzést teremtő program értékeléseként Veinperlné Kovács Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában