évértékelő

2019.03.18. 17:00

Balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza: összegzés és tervek

Értékelték az elmúlt egy évet Balatonfüreden, a Zsidó Kiválóságok Házában, majd terveikről is beszéltek vasárnap, az egyéves születésnap apropóján.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Méltatta Hári Lenke alpolgármester azt, hogy a Zsidó Kiválóságok Háza gyorsan és magas színvonalon integrálódott a város, illetve az Óváros kulturális és társadalmi életébe. Hozzátette, munkájukat továbbra is támogatják. A köszöntő után Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumi elnöke a születésnapra összeállított filmet vetített az eseményekről. Így a különböző látogatásokról, járt náluk az izraeli és a norvég nagykövet, a Porga Gyula veszprémi, Áldozó Tamás pápai polgármester, valamint Navracsics Tibor uniós biztos, és felkeresték őket egyházi vezetők is.

A film felidézte rendezvényeiket, amelyek Einsteint, illetve világhírű magyar tudósokat mutattak be, és Helyi kiválóságok címmel sorozatot indítottak, amelynek első vendége Bergmann Ernő, a legendás cukrász volt. Szerveztek könyvklubokat, zenés előadásokat, koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar. Mindemellett sok emblematikus csoport járt náluk, például a Magyar Cionista Szövetség, helytörténeti egyesületek, izraeli baráti társaságok, Hit Gyülekezeti csoportok. A zsinagógában külön súlyt helyeztek az oktatási intézményekkel való kapcsolatra, ilyen például az Eötvös Lóránd Általános Iskolával való együttműködés. Több helyi iskola látogatta már meg az intézményt, amit szeretnének kiterjeszteni a régió és az ország oktatási intézményeire is. Az elmúlt egy évben nevezetes alkalmakhoz kiállításokkal kapcsolódtak, mint a múzeumok éjszakája, valamint a zsidó hanuka, illetve a keresztény karácsony ünnepéhez.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Olti Ferenc köszöntőjében kitért rá, intenzíven részt vettek a Veszprém Európa Kulturális főváros 2023 pályázat előkészítésében, majd örömmel szólt arról, hogy a zsinagóga épületét jelölték a nemzetközi ICOMOS-, és az Európa Nostra építészeti-díjra. Jövőbeni programjaikról aláhúzta, április 17-én a Budapesti Fesztiválzenekar koncertezik, április 21-én a zsidó húsvétról szerveznek vallás-, és kultúrtörténeti előadást Heller Ágnes filozófus és Gerendás Péter előadóművész közreműködésével. Célul tűzték ki, hogy kereskedelmi szálláshelyeken megjelenjen a ház, illetve programjaik. Felveszik a kapcsolatot az utazásszervezőkkel, hogy mind több hazai és külföldi vendég látogassa meg Balatonfüredet, illetve a zsinagógát, emellett turisztikai internetes felületeken is megjelennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában