MH Bakony Harckiképző Központ

2019.03.12. 17:02

Baleset miatt leállították a Gripenek éleslövészetét

Úgy tudjuk hétfőn megsérült az egyik magyar Gripen vadászrepülőgép a héten kezdődött légierős éleslövészeten, ezért felfüggesztették az éles lőgyakorlatokat.

Balogh Ákos

Hétfőn a délelőtti órákban a rossz idő ellenére még végrehajtották az éleslövészetet.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése, mely információink szerint egy hétfőn bekövetkezett baleset miatt kedden és a továbbiakban már csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal fog folytatódni, azaz – az eset kivizsgálásáig – nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

Úgy tudjuk, a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is. Az eset során személyi sérülésről nincs információnk, a repülőgép pedig sikeresen visszatért kecskeméti bázisára.

Egy lapunknak nyilatkozó helybéli fiatalember feltehetően látta a szerencsétlen esetet, érdeklődésünkre úgy fogalmazott: egy hatalmas lángcsóvát láttam a repülőgép pilótafülkéjénél, nagyon meglepődtem, hiszen korábban ilyet eddig még nem tapasztaltam, nem a megszokott géppuska torkolattűz volt, amit szabad szemmel nem is nagyon lehet látni.

Információnk szerint ezt követően a repülőgép egy rövid ideig még a lőtér felett körözött majd visszarepült Kecskemétre.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, azonban egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Legutóbb ismert hasonló baleset egyébként 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harcihelikopterével, amikor is éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben. Szerencsére személyi sérülés akkor sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában