a falu fejlődése soha nem állt meg

2019.08.26. 07:00

Bográcsos ételek, gumicsizma-hajítás a családi napon Lókúton

Az immár hagyományos családi napra hívta a falu lakóit és vendégeit a települési és a német önkormányzat, valamint a Rossbrunn Kulturális Alapítvány.

Müller Anikó Hanga

A főzőversenyt a Hohl család nyerte

Az egykori lóitató kútnál már délben gyülekezett a főzőversenyre benevezett tizenkét csapat, számukra az önkormányzat csapatonként három kiló húst és tűzifát biztosított. Míg a bográcsokban rotyogtak a finom ételek – szélsőházi, fincsi pincepörkölt, galuskás, Adolf kedvence, Buday, kovászos uborkás pörkölt, csülkös babos káposzta, gulyásleves, babgulyás Borbás módra, babos-káposztás palóc gulyás, lókúti ragu – a gyermekek az óvoda udvarán szórakoztak. Voltak légvárak, játékok, habparti, fellépett a Zenebona együttes. Surányi Mihály köszöntőjében ismertette az elmúlt évek eredményeit, köszönetet mondva Ovádi Péter választókerületi képviselőnek a támogatásáért.

Szőnyegi János – jobbról – három évtizedes kiemelkedő munkájáért díszpolgári címet kapott, mellette Surányi Mihály

– Örülök, hogy megállt az elvándorlás, sőt, falunk létszáma – mely a Bakony egyik legszebb falujává nőtte ki magát – növekszik, ami a jövő szempontjából bíztató. Önkormányzatunk működése stabil, adósságunk nincs, így adott a lehetőség a további fejlődésre. A jövő az itt lakókon múlik. A családi nap célja, hogy közelebb kerüljenek az emberek egymáshoz és jól érezzék magukat, hangsúlyozta a faluvezető. Az önkormányzat Szőnyegi János igazgató-tanítónak, a Rossbrunn alapítvány elnökének díszpolgári címet adományozott, melyet Surányi Mihály adott át számára. A kitüntetett pedagógus harminc évig dolgozott a településen.

Az apróságok jól szórakoztak az óvoda udvarán

– Azok a gyermekek, akikkel kezdtem, felnőttek, már az ő gyermekeik is iskolába járnak. Ami megragadott itt az, hogy a falu fejlődési folyamata soha nem állt meg. Jó, ha fiatalok telepednek itt meg, mert ez azt jelzi, hogy van jövő. Szerettem itt dolgozni, a szívem egyik fele itt van, mondta. A délután folyamán voltak szórakoztató versenyek, csirkefogó, lángos evő verseny, kötélhúzás, gumicsizma hajítás gyermekeknek és felnőtteknek, fellépett Tóth Tünde énekesnő, majd éjszakába nyúló retro diszkó szórakoztatta a résztvevőket. A főzőversenyen első helyezést a Hohl család kapta, lókúti raguval, a második a VISA csapat lett galuskás pörkölttel, a harmadik a Fröccsöntők a fincsi pörkölttel. A későesti tombolasorsolás után rögtönzött kis tűzijáték volt Borbély József helyi lakos felajánlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában