A szaküzletek felkészültek az iskolakezdésre

2018.08.15. 11:30

Bőséges tanszer kínálat fogadja a vásárlókat Veszprém megyében is

A szülők leginkább augusztus tizedike után kezdik beszerezni a tanévkezdéshez szükséges iskolaszereket, ha pedig valami kimaradt volna a listáról, akkor azt szeptember első heteiben pótolják – mondta el Merétey Katalin, a pápai Nátus Másolda és írószerbolt vezetője.

Polgár Bettina

Horváth Dorka ősszel kezdi az első osztályt Fotó: Polgár Bettina

Merétey Katalin kiemelte, az idei trendekről még korai lenne beszélni, hiszen a nagy roham még hátravan, azonban a mesefigurás és focis tanszerek a füzetektől kezdve a mappákon át egészen a toll- tartókig biztosan keresettek lesznek.

A csemetékkel együtt intézik a vásárlást

Az egyéni igények pedig már a kisiskolásoknál is megjelennek, így a szülők rendszerint a csemetékkel együtt intézik a vásárlást.

Az üzlet vezetője kiemelte, nem egyszerű a választás, hiszen a kínálat nagyon széles, a gyártók a legkülönbözőbb színekkel és motívumokkal igyekeznek elnyerni a gyerekek tetszését. – Vannak, akik kifejezetten ragaszkodnak egy-egy márkához, és amit csak lehet, a korábban már jól bevált gyártótól kérnek. Mi is ehhez igazodtunk, és a legnépszerűbb márkákból táraztunk be a tanévkezdésre – árulta el Merétey Katalin.

Horváth Dorka ősszel kezdi az első osztályt Fotó: Polgár Bettina

Rámutatott, egy egyszerű, dísztelen borítójú füzet nyilván olcsóbb, mint a gazdagon mintázott társa, azonban sok esetben nem érdemes pusztán az ár alapján dönteni. A gyengébb minőségű színes ceruza például látszólag kevésbé terhelné meg a pénztárcánkat, azonban, ha silány és töredezett a ceruzabél, akkor sokkal hamarabb kell majd újat beszereznünk.

– Míg az alsó tagozatosok szülei többnyire az oktatási intézmény által összeállított listával jönnek bevásárolni, addig a felsőbb évfolyamok tanulói már rutinból intézik mindezt– tette hozzá a boltvezető. Mint mondta, a kisiskolások számára szükséges alapfelszerelések esetében nagyjából tízezer forint körüli kiadással számolhatunk gyermekenként. Ebben azonban nincs még benne az iskolatáska, a tornafelszerelés és az egyéb szükséges ki- egészítők. A felsősök esetében azonban ez az összeg lényegesen magasabbra is rúghat, hiszen már egy komolyabb körző vagy számológép is elég sokba kerül.

Akár 20–30 ezer forintot is fordítanak erre a célra

Ezt igazolja a Regio Játék friss felmérése is, mely szerint az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10– 15 ezer forintot, egynegyede pedig 15–20 ezer forintot költ, de szintén ennyien akár 20–30 ezer forintot is fordítanak erre a célra egy gyermek esetében. A kutatás szerint a füzetet, a tolltartót és az írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada pedig a bolti és online vásárlást kombinálja. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont, ezt követi az ergonómia, a kedvenc mesehős mintája, a sort a divatosság, az egyediség és az olcsóság zárja.

Merétey Katalin megjegyezte, több szülő már a nyár közepén hozzálát a tanszerek beszerzéséhez, hogy ne egyszerre kelljen nagyobb kiadásokba bocsátkozni. A legtöbb vásároló azonban az iskolakezdést közvetlenül megelőző hetekben érkezik, az első becsengetés után pedig sok szülő fut egy második kört is, hogy pótolja, ha esetleg valami kimaradt volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában