Példája örök érvényű

2019.01.10. 07:00

Brusznyai Árpádra, a forradalom hősére emlékeztek

Brusznyai Árpád a veszprémiek hőse, aki megmutatta, hogy a forradalom nem egyenlő a pusztítással és a vérontással, fogalmazott Porga Gyula polgármester az 1956-os mártír kivégzésének hatvanegyedik évfordulóján tartott megemlékezésen szerdán.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Védegylet Veszprémért Egyesület szervezésében 2008 óta tisztelegnek Brusznyai Árpád, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnöke emléke előtt. Porga Gyula polgármester beszédében hangsúlyozta, Brusznyai Árpádot nem vezették személyes hősi ambíciók: amikor a veszprémi forradalom vezetője lett, a történelem hívószavának engedelmeskedett.

 

– Brusznyai Árpád a veszprémiek hőse, aki nem importálta a pesti forradalmat, hanem élére állt a veszprémi eseményeknek. Megmutatta, hogy a forradalom nem egyenlő a pusztítással és a vérontással. Szelíd forradalmár volt, aki a történelmi események sodrában is mindvégig emberséges és józan vezető tudott maradni.

– Szelídsége nem engedte, hogy fegyverhez jussanak a veszprémi egyetemisták, ezzel százak életét mentette meg – fogalmazott Porga Gyula. A polgármester hozzátette, Brusznyai Árpád nemcsak a harag, a bosszú és a megtorlás, hanem a jogtalanság és az igazságtalanság áldozata is, amely védjegyévé vált a kádári kommunista rendszernek. A veszprémiek feladata, hogy megőrizzék emlékét, és hősiességét példaként állítsák az utókornak is.

Brusznyai Árpádot koncepciós perben ítélték halálra, 1958. január 9-én végezték ki.

A Védegylet Veszprémért Egyesület által közadakozásból a tiszteletére emelt emlékműnél tartott megemlékezésen Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szavalta el Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában