forradalmár, tanár és családapa

2020.01.10. 07:00

Brusznyai Árpádra emlékeztek a megyeszékhelyen

Brusznyai Árpád a forradalomban való szerepvállalásával feláldozta az életét annak érdekében, hogy a nemzet visszanyerje a szabadságot, fogalmazott beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Marton Attila

Veszprémért Egyesület alelnöke koszorút helyez el a Brusznyai-emlékműné

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Brusznyai Árpádra, a Veszprém Megyei Forradalmi Tanács elnökére emlékeztek a Megyeház téren kivégzésének 62. évfordulóján a Védegylet Veszprémért és az önkormányzat rendezvényén csütörtökön.

– Brusznyai Árpád hős volt, példaértékű életet élő, igaz ember, aki dicstelen halált halt egy gyáva, bosszúszomjas és velejéig romlott rendszer zsarnokai miatt – hangsúlyozta Ovádi Péter.

Hozzátette, Brusznyait nem a halála tette hőssé, ő már életével azzá vált. Kiemelte, ’56-os forradalmár, tanár és családapa volt, aki mindegyik szerepében példaértékűen viselkedett. Forradalmi vezetőként meg merte hozni a nehéz döntéseket, hogy a felkelés hullámát egy tiszta, igaz irányba terelje. Bár lett volna más választása, igazságérzete azt diktálta számára, hogy a forradalom vezérévé váljon, vállalva a kihívásokat a magyar népért.

Brányi Mária alpolgármester és Boros Zsombor, a Védegylet
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Brusznyai Árpád a forradalomban való szerepvállalásával feláldozta az életét annak érdekében, hogy a nemzet visszanyerje a szabadságot. Emberi nagyságára a kommunisták válasza a vesztőhely volt: amikor nyakába akasztották a kötelet, a rezsim a saját halálos ítéletét is végrehajtotta – fogalmazott Ovádi Péter. Hozzátette, árulók voltak, akik saját népükkel szembefordulva a szovjet rezsim mellé álltak, amikor az ország levegőért kapkodott a sokéves elnyomás után. Brusznyai Árpád olyan ember, akihez halála után 62 évvel is fordulhatunk, ha bizonytalanok vagyunk döntéseink igazában, zárta beszédét az országgyűlési képviselő.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő
Fotó: Penovác Károly/Napló

A megemlékezésen Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét mondta el Kőrösi Csaba, a Petőfi Színház művésze. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!