öröm és zene

2017.10.22. 09:29

Családi zenekarok találkoztak Herenden

Ez egy olyan örömteli és lelket melengető rendezvény, ahonnan mindenki egy zenei élménnyel és a zene szeretetével távozik – mondta Kreisz László

Molnár Sándor

Fotó : Molnár Sándor 

 

Fotó : Molnár Sándor 

Herenden rendezték meg a Családi zenekarok IX. országos találkozóját. A program délután német nyelvű szentmisével kezdődött a római katolikus templomban, majd a családi zenekarok gálaestjére került sor a Művelődési Házban.

Fotó : Molnár Sándor 

Az országos fesztiválra a fellépőkön kívül érkeztek vendégek Pusztavámról, Biatorbágyról, Városlődről, Tótvázsonyból és a helyi német nemzetiségi dalkör is teljes létszámmal képviseltette magát.

Fotó : Molnár Sándor 

– A családi muzsikálás ötlete kilenc éve fogalmazódott meg. Az országban körbe nézve azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok olyan muzsikusunk van, akik ezt nem csak önállóan kezdték el, hanem megörökölték az édesapjuktól, az édesanyjuktól, vagy a nagyszülőktől. Kipróbáltuk mi is, hogy „Familienmusik” néven, olyan családokat szólítsunk meg, ahol generációkon átívelő a zenetanulás és a zene szeretete – fogalmazott Kreisz László a Magyarországi Német Ének-, Zene-és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke.

Fotó : Molnár Sándor 

A fesztiválokon öt-hét család szerepel, hogy legyen lehetősége mindegyik zenekarnak, körülbelül 10-20 percben, bemutatni egy kicsit a tudásából. A herendi országos találkozón fellépett a Kaposi család Ceglédbercelről, a Steinmann család Únyból, a Katona és a Frey családok Pusztavámról és a Bauernhuber család Herendről.

Fotó : Molnár Sándor 

– Sváb családból származom és a fiaim örökölték ezeket a géneket, muzikális mind a kettő, nagyon jó zenei tehetséggel megáldottak. Mindketten a Lovassy Gimnázium nemzetiségi tagozatára jártak és egyszer, talán még a 2000-es évek közepe táján felkérést kaptunk, hogy szerepeljünk ott egy műsorban és azóta családi zenekarként funkcionálunk. Sváb zenét, illetve magyarországi német népzenét játszunk, és nagyon szeretjük ezt csinálni – mesélte Bauernhuber József.

Fotó : Molnár Sándor 

A szervezők a gála után vacsorával várták a vendégeket, majd táncos mulatságot tartottak, amelyen a családok zenészeiből összeállt fúvószenekar szórakoztatta a közönségét.

Fotó : Molnár Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában