értékőrző munka

2019.09.02. 11:00

Csopak múltját mutatja be a nyáron megjelent könyv

Az augusztus 16-ai ünnepi fogadáson mutatta be Ambrus Tibor polgármester a huszonkét év után megjelentetett Csopak története című könyvet. A képviselő-testület döntése értelmében minden csopaki család egy-egy példányt kapott ajándékba.

Szendi Péter

Ambrus Tibor polgármester a könyvvel

Fotó: Szendi Péter

– Fontosnak tartottuk a községünk történetéről szóló könyv ismételt megjelentetését, kibővítve az elmúlt húsz év eseményeivel, ami a település értékőrző munkájának újabb dokumentuma. Meggyőződésünk, hogy a közösségek, települések nem élhetnek múltjuk megismerése nélkül, hiszen a jövőt csak a múlt ismeretével lehet építeni – kezdi a beszélgetést Ambrus Tibor polgármester, miközben mutatja a 750 oldalas, vaskos kötetet.

Ez a könyv egy átfogó, történelmileg visszatekintő, helytörténeti ismeretekben bővelkedő mű, mely a mai és jövőbeni nemzedékeket egyaránt ösztönzi a szülőföld szeretetére, megbecsülésére, a hagyományok ápolására. A kötet az őskortól kezdve a római koron át részletesen bemutatja például a népvándorlás és a honfoglalás korát Csopakon.

Ambrus Tibor polgármester a könyvvel
Fotó: Szendi Péter

Természetesen nem maradhatott ki a szőlőművelés, a borkultúra, a szőlőhegyek kialakulása. Továbbá a fürdő- és üdülőhelyi élet kibontakozása, hogy miként csatlakozott az egykori Kövesd település Csopakhoz. A hitélet, vallásosság, erkölcsi és magatartási normák, az ünnepek, jeles napok, szokások szintén szerepelnek a könyvben. Csakúgy, mint az egyházak, iskolák története.

– Hiszünk abban, hogy múltunk, hagyományaink, az elődök alkotómunkájának ismerete megerősíti az itt élő emberekben a lokálpatriotizmust, értékeink megbecsülését, hogy továbbra is büszkén vallhassuk magunkat csopakinak – fejezte be Ambrus Tibor, aki elmondta, hogy terveik között szerepel, hogy a Csopakra beköltöző családoknak tiszteletpéldányt adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában