Pumák a pápai repülőtéren

2019.05.07. 20:00

Kedden délelőtt megérkezett az első hat repülő a pápai reptérre

Katonai vadászrepülőgépek érkeztek Pápára, hogy az elkövetkezendő legalább fél évben innen lássák el feladataikat, miután az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kecskeméti repülőterét felújítják, így ott átmenetileg nem szállhatnak le és fel repülőgépek.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos

A Puma század Gripen vadászrepülőgépei közül hat, kedden a délelőtti órákban érkezett meg az MH Pápa Bázisrepülőtérre, köztük a fegyveres légtérvédelmi szolgálatot ellátó készenléti géppár is, akiknek a hazánk légterébe érkező azonosítatlan, vagy valamilyen oknál fogva nem kommunikáló légi járművek elfogása és azonosítása a feladata. A leszállást követően ezek a repülőgépek már új, átmeneti otthonukból, Pápáról látják el ezt a folyamatos szolgálatot.

Fotó: Balogh Ákos

A Magyar Honvédség tizennégy JAS-39 Gripen repülőgépéből egyelőre nem érkezett meg az összes a dunántúli repülőtérre, szerdán további repülőgépek érkeznek, teljes viszont nem lesz a flotta, ugyanis néhány nappal ezelőtt a baltikumi légtérrendészeti misszió ötvenedik váltásaként négy kecskeméti vadászgép települt Litvániába, ahol négy hónapig őrzik Észtország, Lettország, és Litvánia légterét, spanyol, valamint a Brit Királyi Légierő vadászgépeivel együttműködésben.

 

A pápai áttelepülésre azért volt szükség, mert a NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében az elkövetkező időszakban fejlesztik a kecskeméti légibázist, ezért a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó gurulóutak tervezetten május közepétől legalább fél évig nem lesznek alkalmasak repülőgépek fogadására – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában