önfeláldozó hazaszeretet

2018.07.23. 13:24

Dugovics Titusz hőstettére emlékeztek Nagyvázsonyban

Dugovics Titusz alakja a mai magyar történelmi hagyományban a hősi önfeláldozás, az önfeláldozó hazaszeretet egyik legismertebb szimbólumává vált.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az 1456. július 22-én történtekre emlékeztek vasárnap a községben. Ekkor vált az önfeláldozás hősévé Dugovics Titusz, aki a legenda szerint a nándorfehérvári vár védelme közben, a várra zászlót kitűzni készülő török katonát élete árán a mélybe rántotta, ezzel akadályozta meg, hogy az ostromló törökök a kitűzött lófarkas-félholdas zászló láttán fellelkesülve bevegyék a várat.

Dugovics Titusz alakja a mai magyar történelmi hagyományban a hősi önfeláldozás, a hazaszeretet egyik legismertebb szimbólumává vált. Az akkori pápa rendelte el a déli harangszót, amely az egész keresztény világban minden délben imára szólította a híveket a kereszténység védelmében az iszlám terjeszkedés és hódítás ellen. Nagyvázsonyban, július 22-én a mise után a várnál a Vértes és a helyi hagyományőrzők eljátszották a törökök támadásának visszaverését és két szalmabábúval imitálták Dugovics Titusz hősi cselekedetét is. A megemlékezésből szeretnének hagyományt teremteni a településen.

– Mivel nem élünk Nándorfehérvárban, Belgrád pedig messze van, ezért azt gondoltuk, hogy Nagyvázsony vára méltó helyszín arra, hogy megemlékezzünk erről a hősies cselekedetről és a déli harangszóról – fogalmazott Fábry Szabolcs polgármester, aki fontosnak tartja, hogy általában a diadalaink legyenek a figyelem fókuszában és ne csak a veszteségeinkre és vereségeinkre emlékezzünk, hanem a „megmaradáscsodára” is, hogy megmaradtunk a Kárpát-medencében, amelyhez köze van Kinizsinek és a nándorfehérvári hősöknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában