izzott a légtér

2019.06.10. 12:44

Éjszakai légi hadműveletet tartottak Veszprém közelében

Közel húsz helikopterrel hatalmas helikopteres légi hadműveletet zajlott vasárnap éjszaka a Veszprém közelében és a Dunántúl légterében.

Balogh Ákos

A hétvége ellenére vasárnap kora este amerikai harci és szállítóhelikopterek jelentek meg Veszprém és a térség légterében, a most zajló amerikai hadgyakorlat keretében, melyek egyenesen a Jutaspusztán, a katonai gyakorlótéren kialakított előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontra repültek és szálltak le.

Ennek a lényege az, hogy a gyakorlat idejére Szolnokra települt helikopteres erők a feladatok végrehajtásához először egy olyan helyre repülnek át, ahol üzemanyaggal tudják feltölteni őket, és adott esetben fegyverzettel is, így biztosítva éles helyzetben a nagyobb távolságok leküzdését.

Rövid időn belül hazánkban, talán még soha nem látott mennyiségű Apache harcihelikopter jelent meg a városhoz közel eső gyakorlótéren, összesen tizennyolc, és további két Chinook szállítóhelikopter is, megtöltve az egyébként nem kis méretű töltőpont területét.

A helikopterek üzemanyaggal való feltöltésüket követően csak az esti órákban indultak a Dunántúl légterébe, nem ismert gyakorlati feladataik végrehajtására majd az éjszaka során többször 3-6 gépes kötelékekben több hullámban is visszatértek újbóli üzemanyag vételezésére.

A gyakorlat végül hétfő hajnalban fejeződött be, a reggeli ébredésig néhány csendes órát adva a környéken élőknek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában