Sok kihívással kell megküzdeniük

2019.06.01. 15:00

Veszprém megyei pedagógusok a tanári pálya szépségeiről, nehézségeiről

Június első vasárnapján, a pedagógusnapon köszöntik a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Magyarországon 1952. június 7–8-án ünnepelték először ezt a napot, majd némi szünet után 2013-tól ismét ekkor adják át az oktatással kapcsolatos díjakat, elismeréseket.

Juhász-Léhi István, Borsos Renáta

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon szeretem ezt a pályát, de talán nehezebb manapság pedagógusnak lenni, mint mondjuk egy évtizede – mondta kérdésünkre Hári Magdolna, aki a Padányi Katolikus Iskola alsósait tanítja, és 28 esztendeje van a pályán. Mások manapság a szülők, a gyerekek és a követelmények is. Megváltozott a gyerekek egy részének hozzáállása az iskolához, ami nem jó, hiszen napjaik java részét az intézmény falai között töltik, ám gyakran nehezen viselik az ittlétet. Ugyanakkor rengeteg új feladat adódott az elmúlt évtizedekben, azonban most a digitális napló megkönnyíti a munkámat.

– Nem várom majd a nyugdíjat, mert szeretem mindezt, hiányoznának a gyerekek. Minden osztályom hiányzik, a mostani negyedikesek is nagyon fognak. Szerintem minden szeptember elsejét végigsírom majd, ha egyszer nyugdíjba megyek…

Gulkai László, a Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakiskola igazgatója azt mondta: valamikor a pedagógusokat „lámpásnak” nevezték, ők voltak azok, akik a kistelepüléseken és akár városokban vezették az értelmiséget. Szerinte ez a szerep már átalakulóban van, és a pedagógusi pálya társadalmi elismertsége folyamatosan csökken.

– Az a munka, amit mi elvégzünk, egyre nagyobb kihívásokat rejt, egyre nehezebb találni olyan elhivatott pedagógusokat, akik választják ezt a hivatást és utána ebben dolgoznak is – fogalmazott Gulkai László. – Nagyon sokszor látom és hallom, hogy a pedagógusokat képző felsőfokú intézmények beiskolázási adatai szerint nincs gond, mert van jelentkező, ám azt tapasztaljuk, hogy gyakornokként nagyon kevesen ­vannak…

Példaként a saját iskoláját hozta fel, ahol 2010 óta dolgozik: azóta egy gyakornok kezdte el ezt a hivatást náluk… Úgy érzi, hogy sok a kihívás, amivel folyamatosan meg kell küzdeniük. Az egyik legfájóbb, a csökkenő gyereklétszám.

Szaniszló Edit, a VSZC Szent-Györgyi Albert Szak­gimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója két éve irányítja az ajkai intézményt, ám pedagógusként már hosszabb ideje, 25 éve van a pályán. A kezdetektől töretlen lelkesedéssel tanít, az intézményben komplex természettudományokkal ismerteti meg a fiatalokat. Hivatására tudatosan készült, gyermekkori álmát valósította meg: biológia és kémia szakos tanár lett.

Szaniszló Edit

A pálya szépségeiről vallva elmondta, a mai napig megható számára látni a folyamatot, azt a négy-öt évet, amikor egy tanuló szinte a szeme előtt nő fel és válik céltalan kamaszból, ambiciózus, fiatal felnőtté. Pályája árnyoldalaként megemlítette, hogy ha egy diák elhagyja a középiskolát és nem fejezi be a tanulmányait, azt ő nehezen tudja elfogadni, egyfajta kudarcként éli meg. Szerencsére erre nem sűrűn adódik példa. Fontosnak tartja a tanár-diák viszonyban a kölcsönös tiszteleten alapuló kommunikációt, illetve azt, hogy partnerként kell kezelni a diákokat, főként a középiskolásokat.

Hasonló elveket vall a 36 évvel ezelőtt magyar–könyvtár szakot végzett Horváth Tibor tanár. Fiatalon a régészet vonzotta, a sors mégis a tanári pálya felé terelte, amit ma már egyáltalán nem bán.

Horváth Tibor

Tevékenysége alatt az angoltanári végzettséget is meg­szerezte, tíz esztendeje már csak az angol nyelv szépségével ismerteti meg diákjait. Módszere a tudás átadása mellett az önálló gondolkodásra ösztönzés. A gyerekek hálája és szeretete a bizonyíték számára, hogy jól döntött pályaválasztásakor. Amikor volt tanítványa látogatja meg őt az iskolában azért, hogy bemutassa neki párját, családját, vagy egy régi diák felnőttként köszönti őt, akkor őszintén örül a találkozásnak, érzi, hogy helyes úton jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában