Méltó emlék a hősök tiszteletére

2019.10.07. 11:30

Emlékművet és szobrot avattak az aradi vértanúk tiszteletére Veszprémben

Az alkotást a helyi örmény nemzetiség által korábban emeltetett emlékmű helyén, a Török Ignác utcában helyezték el.

Marton Attila

20191006 Veszprém, Emlékműavatás és megemlékezés az aradi vértanúkról. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész alkotása a 13 aradi vértanúnak, köztük a két örmény származású áldozatnak, Kiss Ernő altábornagynak és Lázár Vilmos ezredesnek is emléket állít.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az alkotást Porga Gyula és Akopján Nikogosz, a veszprémi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke leplezte le.

Az emlékmű örmények és magyarok szabadságért folytatott közös harcának is emléket állít, emelte ki Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében. A polgármester a város új történelmi emlékhelyéért köszönetet mondott a város örmény nemzetiségű polgárainak és a nemzetiségi önkormányzatnak.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Leszögezte, október 6-a az egész magyarság gyásznapja, ugyanakkor a 170 évvel ezelőtt Aradon történt események a Habsburg Birodalom számára is vereséget jelentettek, amelyet önmagára mért. Hozzátette, az aradi vértanúk életüket áldozták nemzeti szabadságunkért és függetlenségünkért.

Gopcsa Katalin művészettörténész elmondta, az új köztéri létesítmény méltó emléket állít a szabadságért életüket adó hősöknek. Hozzátette, az alkotás a magasba törés eszméjét tükrözi, egyúttal jelképe mindazoknak, akik ostromolták az emberi sors lehetőségeit, és életüket eszményeikért áldozták.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Akopján Nikogosz és Avaneszjan Alex, az Örmény Kulturális Központ igazgatója Kiss Ernő és Lázár Vilmos arcmásával díszített emlékplakettet és oklevelet adott át Porga Gyulának, Brányi Mária alpolgármesternek és Wohlmuth Klaudia szerkesztő-rendezőnek az örmény hagyományok és kultúra megőrzéséért végzett munkájuk elismeréseként.

A rendezvényen közreműködött Kőrösi Csaba és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és igazgatója, Gurgen Ovszepjan operaénekes és a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar.

Áldást mondott Takáts István érseki kancellár, imát tartott Niederhoffer Zoltán református lelkész és Isó Dorottya evangélikus lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában