Hálával gondolnak rájuk

2019.09.09. 19:06

Emléktáblát avattak az egykori tanítóknak Békáson

Az önkormányzat és a Békás Jövőjéért Közhasznú Egyesület tárlattal és táblaavatással emlékezett meg a község egykori iskolájáról és tanítóiról múlt szombaton a polgármesteri hivatalban, az elmúlt öt év tevékenységéről szóló testületi beszámolót követően.

Laskovics Márió

Farkasné Csendes Tímea polgármester, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Molnár Kálmán nyugalmazott mezőlaki iskolaigazgató és Horváth András egykori diák a békási tanítók emléktáblájának avatóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Farkasné Csendes Tímea polgármester többek között elmondta, kiegyensúlyozott a gazdálkodásuk, tartozást nem halmoztak fel. Évente egyre több és nagyobb mértékű beruházást hajtottak végre. 2015-ben fűnyírót, tálalót vásároltak, kialakították a konyhát. 2016-ban kereszteket újítottak fel, bozótvágót, fűnyíró traktort vettek és bővítették a konyha felszereltségét. 2017-ben a katolikus haranglábat újították fel, házat vásároltak, emlékművet alakítottak ki, a kultúrház és az önkormányzat fűtését korszerűsítették, előbb nyílászáróit, utóbbi falait is megújították. Tavaly a kultúrház kívül teljesen, belül részben újult meg. A temető új járdát kapott, valamint fűrészt, fűnyírót, hegesztőt, fényképezőgépet, fénymásolót, kivetítőt, laptopot vásároltak. Idén már felújították az evangélikus harangtornyot, cserélték a ravatalozó nyílászáróit, rendbe tették a külterületi utakat, árkokat.

Farkasné Csendes Tímea polgármester, Molnár Kálmán nyugalmazott mezőlaki iskolaigazgató, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Horváth András egykori diák a békási tanítók emléktáblájának avatóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felszólalásában a kistelepülések lakossági összefogásainak fontosságát hangsúlyozta.

Németh Gyuláné, az egyesület elnökségi tagja elmondta, a héten látható minikiállításra a falu lakosaitól gyűjtöttek össze archív fotókat, régi bizonyítványokat, valamint az osztályok névsorai szintén helyet kaptak a tárlaton.

Az avatáson Molnár Kálmán nyugalmazott mezőlaki iskolaigazgató, a 2017-ben megjelent Békás című helytörténeti könyv szerzője mondott ünnepi beszédet Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az épület homlokzatán elhelyezett, a tanítók nevét – Mécs Ernő, Szabó Endréné, Kelemen Antal, Pethő Gyuláné, Fodor László – felsoroló emléktábla avatásán Molnár Kálmán nyugalmazott mezőlaki iskolaigazgató, a 2017-ben megjelent Békás című helytörténeti könyv szerzőjének ünnepi beszédéből megtudtuk, a faluban 1914-től 1973-ig működött iskola. Falai között kezdetben 50-60 gyerek tanult, illetve itt voltak a katolikus imaórák és a társadalmi események.

Németh Gyuláné, a Békás Jövőjéért Közhasznú Egyesület elnökségi tagja büszkén mutatja egykori bizonyítványát Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Mécs Ernőnek, aki 1914-től 1956-ig volt Békás tanítója, nemcsak a faluban volt tekintélye, de szakmailag, a pápai járás katolikus kántortanítói közt is. 1912-ben 40 pontban foglalta össze a tanítók sérelmeit – jegyezte meg.

Majd Horváth András egykori diák szavalt. Végül Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel kiegészülve leplezték le az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában