Takarékos üzemeltetés

2019.09.06. 14:00

Energetikai korszerűsítésen esett át az ugodi önkormányzati hivatal épülete

Mintegy 60 millió forint értékben energetikai korszerűsítést végeztek el az ugodi közös önkormányzati hivatal épületén. A felújított ingatlant Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át.

Polgár Tibor

Kovács Zoltán és Vörös Tibor a felújított közös önkormányzati hivatal épületének átadásán

Forrás: Önkormányzat

Az U alakú, közel 500 négyzetméter alapterületű épületben Bakonyság, Bakonykoppány, Bakonyszücs, Nagytevel, Béb, Lovászpatona és Ugod számára látják el a közös önkormányzati hivatali feladatokat. Az ingatlant 1982-ben alakították át úgy, hogy megfeleljen a hivatali funkciónak, azóta a tetőzet javítását és a homlokzaton lévő nyílászárók cseréjét végezték el.

Az ugodi önkormányzat tulajdonában lévő épületek közül a közös hivatal az egyetlen, amely eddig még nem esett át energetikai korszerűsítésen. A korszerűtlen, rossz energiahatékonyságú épület a fűtési szezonban magas fenntartási költségekkel volt üzemeltethető.

Vörös Tibor, Ugod polgár­mestere kifejtette: a mostani, 60 millió forintos beruházás legfőbb célja az energiahatékonyságra irányuló felújítás és fejlesztés volt, ami energia­megtakarítást ­eredményez, illetve a felhasznált energia­mennyiség jelentős mérséklésén keresztül csökkenti az energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kovács Zoltán és Vörös Tibor a felújított közös önkormányzati hivatal épületének átadásán
Fotó: Önkormányzat

Emellett célként jelölték meg a megújuló energiaforrások használatának növelését is. Ennek érdekében többek között megújították a teljes épületgépészetet, kicserélték az elavult nyílászárókat, hőszigeteléssel látták el az épületet, továbbá napelemes rendszert telepítettek. A munkálatok során felújították például a házasságkötő termet is. A fejlesztés hatására az üzemeltetési költségek csökkennek, illetve a képzések révén erősödik a hivatal használóinak környezettudatossága.

A projekt mintegy 60 millió forintos költségvetéséből csaknem 52 milliót a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosított, a fennmaradó összeget pedig az ugodi önkormányzat saját forrásból tette hozzá a fejlesz­téshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában