napelemekkel

2018.07.25. 11:00

Energiatudatosan újítják fel a pápai református kollégium konyhaépületét

Megkezdődött a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diák­otthona konyhaépületének energetikai felújítása, illetve főépületének napelemes rendszerrel való felszerelése.

Laskovics Márió

Időszerű volt a református kollégium konyhaépületének energetikai felújítása

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A projekt július 10-én kezdődött, forrása a kohéziós alapból és hazai központi költségvetési előirányzatokból vissza nem térítendő támogatásokból áll rendelkezésre, a felújítás energetikai része pedig a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg – derült ki a kollégium fenntartója, a Dunántúli Református Egyházkerület (DRE) sajtóközleményéből.

Időszerű volt a református kollégium konyhaépületének energetikai felújítása Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a KEHOP-5.2.3 Egyházak épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével nevű pályázat keretében a DRE konzorciuma 250 millió forint, ezen belül a pápai intézmény 87,89 millió forint európai uniós támogatásban részesül.

Illetve a DRE az Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása előirányzat terhére benyújtott, a Pápai Református Kollégium felújítása című projektje további 2,4 milliárd forint központi költségvetési forrást kapott. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen a munkálatok várhatóan november közepére készülnek el a Stilépber Kft. jóvoltából.

A 87,89 millió forint európai uniós támogatás segítségével, 250,07 millió forint központi költségvetési támogatással kiegészítve, a konyhaépület külső nyílászárócseréje, udvari homlokzatok és födémek hőszigetelése, fűtéskorszerűsítés, napkollektoros rendszer

kialakítása, belső átalakítás és korszerűsítés, továbbá a főépületen napelemes rendszer kialakítása valósul meg.

A fejlesztés eredményeként javul az épület energiahatékonysága, illetve megújuló energiaforrásokat is felhasználnak, amelyek önálló környezeti hatásai mellett az intézmény által elért célcsoport szemléletformálását is lehetővé teszik.

A központi költségvetési támogatás fennmaradó részét egy új kollégiumi szárny felépítésére, tánciskola és kiállítás kialakítására használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában