múltidéző

2018.12.01. 11:31

Erről írtunk nyolc éve – Riasztás, vörösiszap és a gólvágó

2010-ban is zajlottak az események december első napján.

veol.hu

A tél első napján visszatekintünk a 2010-es évre, ezzel megkezdjük az év vége előtti nagy nosztalgiamaratont itt a veol.hu-n!

A havazás bajjal jár – Elsőfokú riasztás a Dunántúlon

Megyei körkép – Idén is felkészültek az illetékes szervezetek, természetesen. Azonban ahogy nyakunkba szakadt az első komolyabb hómennyiség, úgy tűnik, még sincs minden és mindenki a helyén, közlekedni pedig nehéz.

Sajnos, nem vagyunk Ausztria – hóeltakarításban sem. Amikor a havazás széllel is társul, a 8-as főútvonalon szinte azonnal lehetetlenné válik a közlekedés. Az emelkedő szakaszokon Herend, Városlőd, Ajka térségében a megszokott téli forgatókönyv szerint kamionok fordulnak keresztbe, torlódást okozva.

Az idei tél rendhagyó módon nem a 8-as dugóival, hanem egy körforgalomban történt kamionos balesettel indult. Persze azért a főútvonallal sincs minden rendben, akik vasárnap késő délután ezen közlekedtek, tapasztalták, a Fejér megyei szakasz tiszta volt, a Veszprém megyeit viszont vastagon belepte a hó.

Forrás: Napló-online

Segítség katasztrófa után

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletet alkotott a vörösiszap-katasztrófa miatt veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról.

A rendelet alapján ebben a jogszabályban meghatározott állattartó, mezőgazdasági termelő, valamint élelmiszer-feldolgozó a vörösiszap-ömlés miatt elszenvedett kára enyhítése érdekében, valamint a jövő évi gazdálkodási tevékenységét érintő korlátozás miatt jövedelempótló támogatást vehet igénybe. Ez a vörösiszap-ömlés által okozott terméskiesés vagy termeléskiesés következtében lecsökkent bevétel kompenzálását szolgáló egyszeri vissza nem térítendő támogatás.

Forrás: Napló-online

Öcsi, a gólvágó

Várpalota – Voltak idők, amikor több ezer ember járt labdarúgó-mérkőzésekre Várpalotán. Amikor a Veszprém megyei iparváros utcáin nem sétálhatott névtelenül és háborítatlanul egyetlen futballista sem, mert állandóan megállították a gratuláló, érdeklődő szurkolók. S még egy adalék: ha nyert a csapat, másnap még a bánya is hatékonyabban termelt a megszokottnál.

Ezekben az időkben viselte a Várpalotai Bányász általában csíkos mezét Müller József, az egyesület történetének legeredményesebb játékosa. A robbanékony csatár a statisztika szerint 308 mérkőzésen összesen 118-szor talált be az ellenfelek hálójába, amit a mai napig sem tudott megközelíteni senki.

Hogy a palotai lelátókon manapság felhangzik-e még olykor-olykor a hét esztendővel ezelőtt elhunyt Müller József neve? Nem valószínű. Erről nemcsak a feledékenységre hajlamos utókor tehet, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a történet legelején, 1956-ban.

A későbbi legendás, Öcsi becenévre hallgató labdarúgó a forradalom évében húzhatott először stoplist a Várpalotai Bányászban, s a tizennyolc esztendős ifjú debütálásként húsz bajnokin máris kilenc találatig jutott. A megyei első osztályban szereplő együttes 1957-ben kivívta az NB III-as indulás jogát, s ott szerepelt egészen az 1964-es bajnoki címig. A Bányász az egyre jobban belelendülő, a '64-es idényben házi gólkirály Müller vezérletével tovább szárnyalt, s másodszori nekifutásra (az első szezonban ezüstérmes lett a csapat) az NB II-t is megnyerte és az NB IB-be jutott. Utóbbi évadban a ballábas csatár a fantasztikus 33/26 mérkőzés/gól statisztikát tudott felmutatni.

Forrás: Napló-online

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában