Az írónő nagy szerelme a magyar tenger

2020.02.05. 16:00

Fábián Janka volt a Kultúra Háza vendége Balatonkenesén

A Kultúra Háza programján Fábián Janka író mesélt kedden az írásról, a regények utóéletéről és Balatonhoz fűződő viszonyáról

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág

Fábián Janka Vácott született, az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Loránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Munkája elvesztése után régen dédelgetett romantikus történelmi regényterveit kezdte el megvalósítani. Kezdetben saját maga és családja finanszírozta a könyvei megjelenését.

– Ezután jött az Ulpius Kiadó, akkoriban az ország egyik vezető könyvkiadója, szóval én nagyon boldog és büszke voltam, hogy hozzájuk kerülhettem. Akkor már több ezres példányszámban jelentek meg a könyveim, és megtalálták az olvasók a könyvesboltokban a köteteimet. Ők már reklámoztak is, soha nem felejtem el azt az érzést, amikor felszálltam Budapesten a metróra és legelőször láttam viszont egy plakáton a könyvem borítóját – tette hozzá a művésznő. Az Ulpius újra kiadta Fábián Janka korábbi műveit is, így még több olvasót tudott elérni. Az Aranykönyv internetes szavazáson 2017-ben, szépirodalom kategóriában Az utolsó boszorkány lánya című könyvével első díjas lett.

2015-ben az Ulpius-ház csődbe ment, ami lelkileg és anyagilag is megviselte Fábián Jankát. – Akkorra már tíz könyvem jelent meg a kiadónál, amiket aztán már nem lehetett kapni a boltokban. Nem kevés évem és munkám ment rá, hogy idáig eljussak, szívem-lelkem benne volt, de a szomorúság ellenére tovább kellett lépni. Ezután viszont már a kiadók kerestek meg engem, így kerültem a Librihez.

A művésznő Mangó nevű kutyáját is magával hozta az író-olvasó találkozóra, aki láthatóan nagyon élvezte a balatonkenesei emberek szíves fogadtatását. Fábián Janka írói álnevét egyik nagymamája iránti tiszteletből vette fel, akit Fábián Johannának (Jankának) hívtak. Azt is megtudhattuk a beszélgetésen, hogy szoros kapcsolatot ápol olvasóival. Elmondta, mivel online már sokkal könnyebb kommunikálni, ezért nem okoz nehézséget az olvasói észrevételekre reagálni, és ha kell, az újranyomás előtt akár ki is javítják az olvasók által észrevett hibákat.

Nagy Krisztina, a Balatonkenesei Hírlap szerkesztője kérdezte Fábián Jankát az író-olvasó találkozón
Fotó: Horváth Virág/Napló

 

Ennek a kommunikációs szabadságnak az „árnyoldala”, hogy az interneten olyan könyvet is értékelhetnek az emberek, ami még meg sem jelent. – A könyvárus lányt február közepén tervezik kiadni, viszont a könyv közösségi média oldalán már most is vannak egyes értékelések például. Persze, nem tetszik mindenkinek, amit csinálok, de ha senkinek sem tetszene, nem csinálnám tovább. Szerencsére azért több a pozitív visszajelzés, így érdemes folytatni a munkát – tette hozzá.

Fábián Janka nagy szerelme Balatonfüred, habár jelenleg Budapesten él, nem tartja kizártnak, hogy egyszer a Balaton közelébe költözzön. – Ez a táj teljesen más világ. Régebben sűrűn jártunk a családdal a Balatonhoz, főleg nyaralni, például Balatonkenesére szintén elég gyakran. A nagy szerelem mindig is Füred volt, ugye az Emma című könyvem kapcsán is, aminek nagyon sok füredi vonatkozása van – mondta el a rendezvényen. Az író azonban máshogy is kötődik a Balatonhoz, hiszen az Emma című kötetében megjelenik Balatonkörtvélyes település, amit hiába keresünk a térképen, ugyanis jól csengő neve ellenére ez csupán Fábián Janka kitalációja.

Fábián Janka nagy szeretettel beszélgetett balatonkenesei olvasóival, és a zord, szeles időjárás, vagy a rövid ideig tartó áramszünet sem vette el a kedvét. A moderált beszélgetést követően kötetlen eszmecserén és dedikáláson vehettek részt az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában