Koszorúk, gyertyák

2018.11.05. 07:00

Veszprémben is fejet hajtottak a hősök előtt

A Veszprém a Kereszténységért Alapítvány tartott megemlékezést vasárnap a Brusznyai-emléktáblánál, a Vár utcában az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól, illetve a november 4-i szovjet megszállásról.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Brusznyai Árpád megvédte Veszprém fiataljait, nem engedte a fegyveres harc közelébe őket – hangsúlyozta köszöntőjében Latorczai János, a KDNP Veszprém megyei elnöke. – A szellemiséget tanította nekik, és vigyázott arra, hogy a jövő nemzedéket megóvja a harctól. Ez nem tetszett sem a katonai bíróságnak, sem a párttitkárnak – húzta alá az elnök.

 

A megemlékezés szónoka, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azzal kezdte ünnepi gondolatait, hogy nem voltak altábornagyok, sem stratégia és taktika, „csak” halálba menő fiatalok, akik megfordították a történelmet. Beszélt a veszprémi események részleteiről; arról, hogy a szovjetek nyilvántartása szerint Veszprémben 150 felkelőt öltek meg, míg a megszállók oldalán 21 halott és 37 sebesült volt a veszteség. Elmondta azt is: Brusznyai Árpád emléke örök, forradalmi tevékenysége példaértékű minden kor emberének.

A megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a mártír ténykedése idején nem történt vérontás Veszprémben, ám vádlói később fasisztának bélyegezték, és végül kötél általi halálra ítélték, majd „1958. január 9-én egy szív megszűnt dobogni…”

Polgárdy Imre felhívta a figyelmet arra is, hogy „ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak”. Emlékeztetett a harcokban elesettekre, a kivégzettekre és arra, hogy több százezer magyar elmenekült az országból, akik később a forradalom hírnökei és élő lelkiismeretei lettek.

Az ünnepség végén – amelyen közreműködött Török Tamás színművész – az emlékezés virágait, koszorúit és mécseseket helyeztek el a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!