fecske és kócsag szolgálatban

2019.07.24. 14:07

Felajánlás a vízimentőknek – Két hajóval bővült a balatoni flotta

Minden ilyen rendkívüli kezdeményezést fel kell karolni, ez a mi, és az üzleti világ felelőssége is, fogalmazott Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. elnöke a balatonfüredi Yacht Clubban. Az Opus Global Nyrt., és az érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. tizenkét millió forinttal járult hozzá két speciális, újszerű mentőhajó megvásárlásához. A hajókat ünnepélyes keretek között adták át a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ).

Kovács Erika

A nyáron két speciális mentőhajóval bővült a vízimentők flottája az Opus Global Nyrt. és az érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. jóvoltából, amely tizenkétmillió forinttal járult hozzá a vásárláshoz Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A vendégek biztonságáért a szobák falán túl is tenni kell

Mészáros Beatrix elnök elmondta, egy példaértékű, rendkívüli csapat munkáját segítik ezzel. Felidézte, amikor a múlt héten tudomására jutott a VMSZ felhívása, azonnal tudta, hogy ez nekik is szól, van tennivalójuk. Ezért döntöttek úgy, hogy 12 millió forinttal kipótolják a hiányzó összeget, és ezzel lehetővé válik, hogy a két hajót megvásárolja a Szakszolgálat.

Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. elnöke azonnal tudta, a VMSZ felhívása nekik is szólt
Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Az Opus Globál Nyrt. egy felelős tőkepiaci vállalat, turisztikai divízióval. Biztos vagyok benne, hogy a két hajó nagyon nagy segítségére lesz a szolgálatnak, hatékonyan hozzájárul a mentések sikeréhez. Azt is remélem, hogy többet lesz a kikötőben, mint a vízen, fogalmazott Mészáros Beatrix.

A VMSZ sajtótájékoztatója szerdán
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hülvely István, Magyarország piacvezető szállodalánca, és a régió egyik meghatározó turisztikai szolgáltatója, a Hungest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, a csoport évente 2,5 millió vendégéjszakát bonyolít le, rendkívül fontos számukra a vendég elégedettsége, biztonsága. Ez vonatkozik a szobákra, de nagyon fontos az ország, illetve a vizek biztonsága is, utóbbi a vízimentő csapat odaadó munkájának köszönhető.

- Örömmel kapcsolódtunk az akcióhoz, fogalmazott a vezérigazgató.

Hülvely István, a Hungest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, rendkívül fontos számukra a vendégek biztonsága Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megható és csodálatos – sokan adakoztak a célért

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke felidézte, a két mentőhajó 16 milliós megvásárlására július 16-án hirdettek közadakozást. A pénz 48 óra alatt összegyűlt, amelynek nagyobb részét az Opus Globál Nyrt., és leányvállalata, a Hunguest Hotels Zrt. biztosította. Az elnök szólt a biztonságról, a megelőzésről, segítő partnereikről, a vízi rendészetről, a katasztrófavédelemről. Az elnök meghatónak és csodálatosnak nevezte a két hajó átadását, amelyeket munkájuk valamennyi területén hasznosítani tudnak majd.

Úgy fogalmazott, nagyon fontos számunkra az őket érintő visszaigazolás, amely most a támogatásban is megmutatkozik. Emlékeztetett a VMSZ húsz évvel ezelőtti megalakulásra, de mint mondta, „még nincs kész a mű”, sok munkára van szükség. Az elnök köszönettel beszélt a lakossági és kisebb vállalatok adományairól, a média segítségéről is.

Hülvely István, Mészáros Beatrix és Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A köszöntők után átadták a két hajót, amelyeket Fecskének és Kócsagnak neveztek el, mindkét védett madár hozzátartozik a balatoni tájhoz. A kócsag a természetvédelem címermadara, a fecske a szerencse jelképe. A hét méter hosszú, 200 lóerős motorral felszerelt járművek tökéletesen illeszkednek a VMSZ sürgősségi betegellátó-, és vízi mentő flottájába, és bármilyen időjárási körülmények között bevethetők, könnyen manőverezhetők, tágas fedélzetük pedig hat-nyolc ember kimentését is lehetővé teszi.

A két hajó tökéletesen illik a flottába
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szabolcs Tímea, a húsz éve Zánkán alakult VMSZ médiacsoportjának vezetője érdeklődésünkre elmondta, az új hajókkal kilencre bővült a flottájuk. A szakszolgálatnál 800 tagot számlálnak, nyári napokon 50 balatoni strandon, és 30 más helyszínen állnak szolgálatban. Ők biztosítják többek között a Balaton-átúszást, -átevezést, a Kékszalag vitorlásversenyt. Megtudtuk továbbá, a húsz év alatt 3000 embert mentettek ki a vízből, az utánpótlásról vízimentő tanfolyamokkal gondoskodnak. Küldetésüknek tartják a baleset megelőzést, amelyről iskolákban tartanak előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában