rossz állapotban voltak

2018.08.13. 07:00

Felújították a gannai kereszteket

Saját forrásból újította fel a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat a településen található több mint százesztendős fakereszteket.

Polgár Bettina

A keresztek nagyon rossz állapotban voltak, most megújulva várják a következő évtizedeket Fotó: Vallner Bettina

Nagy Ottó, Ganna polgármestere elmondta, a település önkormányzata 2012-ben az összes keresztet, Szentháromság-szobrot felújította, két fakereszt kivételével. Az egyiket 1906-ban, a másikat pedig 1914-ben állították, és mindkettő 1962-ben volt utoljára felújítva. Ez alkalommal a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezte a rekonstrukciót.

A keresztek nagyon rossz állapotban voltak, most megújulva várják a következő évtizedeket Fotó: Vallner Bettina

– Ezek a fakeresztek olyan rossz állapotban voltak, hogy a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat Gerlei Ferenc asztalosmester segítségét kérte. Miután a munkákban közreműködők az óriási súlyú kereszteket az asztalosműhelybe szállították, a szakember elvégezte a pácolást, a csiszolást, valamint a fémrészek átfestését. Végül a keresztek kaptak két-két vaskonzolt, és visszabetonozták őket, így nem kell amiatt aggódni, hogy a száz évnél is idősebb akácfa szerkezet tönkremegy – magyarázta Ábrahám Tiborné, a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Mint mondta, a felújítás nagyjából egy hónapot vett igénybe, mivel nagyon alaposan járt el Gerlei Ferenc. A kereszteken található eredeti feliratot Marosi Diána rajztanár, festőművész rekonstruálta. A felújítást a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat önerőből végezte el, mintegy 200 ezer forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában