Erdőszéli kikapcsolódás

2018.03.09. 11:20

Gyerektáborok lesznek a zombik és vandálok kedvelt zirci helyszínén

Hosszú évekig elhagyatott volt, szellemtanyaként emlegették az egykor nagyhírű Postások erdei házát.

Müller Anikó Hanga

Zokob Béla – balról – és Murai Norbert büszkék a felújított létesítményre Fotó: Zokob-Gaál Zsuzsanna

Hajléktalanok és zombik

Mintegy tíz évig zárva tartott, hajléktalanok tanyája, majd egy zombi-film kitűnő forgatási helyszíne volt. Amit nem a filmesek tettek tönkre, azt a vandálok és a természet intézte el. Négy évvel ezelőtt két vállalkozó, Zokob Béla és Murai Norbert gondoltak egy merészet, bérbe vették a háromhektárnyi területet és elkezdték a felújítási munkálatokat. A kőház életveszélyes állapotban volt, mennyezetét a munkálatok idejére fel kellett dúcolni. Az óta elkészült néhány faház, nyárra már harmincöt szálláshelyet tudnak itt biztosítani, az idei nyáron gyermektáborokat is szerveznek. A bakonyi kisváros nem bővelkedik a bakancsos turisták számára kínált férőhelyekben. Akik ide látogatnak, saját ellátásukról is gondoskodhatnak, a faházakhoz az idei szezontól kitűnően felszerelt konyha áll rendelkezésükre.

Folyamatosan parkosítanak

Az 1934-ben átadott műemlék jellegű kőházban két téliesített szobát hoznak rendbe. A közelmúltban felújították a százfős befogadóképességű rendezvénytermet, mely üvegpanorámás, a város fölé emelkedve csodás látványt nyújt, teraszát pedig az erdő övezi. Folyamatosan parkosítanak. Kezdetben szórakoztató rendezvényeket szerveztek, most ez másodlagos szerepet tölt be, elsősorban a családoknak, közösségeknek kínálnak programokat és rendezvényhelyszíneket. Sokan kétkedve és ellenvetésekkel fogadták a volt „postás”-ban a kezdeményezést.

Zokob Béla – balról – és Murai Norbert büszkék a felújított létesítményre Fotó: Zokob-Gaál Zsuzsanna

– Mi magunk is tartottunk a lakossági ellenállástól, mondták, a hangos zene majd zavarja nyugalmukat, de négy év alatt egyetlen panaszbejelentés és rendőri intézkedés nem történt, hangsúlyozta Zokob Béla. A zenés, bulizós programokon kívül tartottak fesztiválokat, családi majálist főzőversennyel, állatsimogatóval, kirakodóvásárral. Készséggel együttműködnének a várossal, felajánlották segítségüket nagyobb tömegeket vonzó kulturális, zenei programok szervezésében, eddig erre nem volt igény.

– Mi szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani a várossal, a tereinket közösségi célokra is lehetne hasznosítani, létesítményünk városi rendezvények helyszíne lehetne, mint ahogy volt egykoron, és partnerek lennék a lebonyolításban. Ideális a tágas tér, az erdei környezet a testvérvárosi gyermekcsoportok elhelyezésére is. Kicsit csalódottak vagyunk ezen a téren, pedig úgy érezzük, mi bizonyítottunk az elmúlt években. Nem adtuk fel, Húsvétkor locsolóbálra várjuk a városlakókat, mondta Zokob Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában