ZIRC

2017.11.21. 08:12

Főhajtás a Nagy Háború áldozatai előtt

Méltó módon, katonai tiszteletadás mellett avatták fel a Nagy Háború centenáriumra kiírt két és félmilliós kormányzati pályázati támogatással felújított, az I. világháborúban életüket vesztett katonahősök sírjait és az emlékükre állított emléktáblát.

Müller Anikó Hanga

Bensőséges ünnepélyen avatták az I. világháborúban életüket vesztett katonák felújított hadisírjait és a nevüket megörökítő emléktáblát

A sírokban nyugvó katonák személyazonosságát Répás József helyi lakos kutatta fel s hívta fel az önkormányzat figyelmét a pályázati lehetőségre. Elmondta, a zirci és környékbeli katonák zömében Galíciában kezdték a háborút, sokan ma is ott nyugszanak. Ottó Péter polgármester szólt arról, hogy a felső temetőben harminchét egyforma katonai sírban nyugszanak a Zircen elhunyt katonák, hadifoglyok, magyarok, szerbek, oroszok, osztrákok, olaszok, horvátok.

Bensőséges ünnepélyen avatták az I. világháborúban életüket vesztett katonák felújított hadisírjait és a nevüket megörökítő emléktáblát

– Idegen földben nyugszanak, hasonlóképpen, mint a több mint nyolc és félmillió katonai áldozat nagy többsége. Ma síremlékük felavatására és közös főhajtásra jöttünk, rájuk emlékezve és általuk valamennyi áldozatra, köztük a zirci ősökre, akik emlékét a hősök emlékműve őrzi a városban, mondta. Dr. Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője korabeli feljegyzést idézett, miszerint 1927-ben a község elöljárósága megbízta Horácski Jánost a hadisírok körülkerítésére, feliratozására. Kiemelte, a háborúk és népirtások áldozatainak nevét fel kell kutatni, mert minden névhez tartozik egy család, akiknek fontos az emlékezés.

Az emléktáblánál Dr. Kovács Zoltán – jobbról – és Ottó Péter koszorúzott

– A történelmi emlékek ápolása elengedhetetlen s az is, hogy az újabb nemzedékek is megismerjék a múltat, osztozzanak a hősök iránti tiszteletben és a jövő számára megőrizzék azt. Mindez része nemzeti azonosságtudatunknak, hangsúlyozta. Szólt arról, hogy az emlékhelyek felújítása mellett a kormány anyagi és erkölcsi értelemben is gondoskodik azokról, akiknek hozzátartozói a világháborúkban haltak meg, a zirci járásban százhuszonöten részesülnek rendszeres havi juttatásban. A katonahősök emlékére kegyeleti imát mondtak a helyi egyházak képviselői, Imrefi Mór ciszterci plébános, Szakos Csaba evangélikus-, Vecsey Katalin református lelkész.

Dr. Kovács Zoltán a hősök iránti tiszteletről, a nemzeti azonosságtudatról szólt

A felemelő emlékidézésen közreműködött az MH 54. Veszprém Radarezred díszelgő alegysége, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonái és a Légierő Zenekar, verset mondott Kiss T. István színész és Kiss Tamás István, a helyi gimnázium diákja. Az avatási ünnep az emléktábla koszorúzásával és a Magyar takarodó című trombitaszólóval ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában