Életük az önzetlen segítségnyújtás

2019.07.10. 07:00

Gyurátz Kör Pápán: A katolikus szeretetszolgálatról

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász történetét, szervezeti felépítését, programjait ismerhették meg a Gyurátz Körbe ellátogatók hétfőn.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Szijártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász (VFK) igazgatója tartott előadást hétfőn az evangélikus látogatóközpontban, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően.

Polgárdi Sándor esperes és Szijártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója a Gyurátz Körben
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az előadó a karitász történetéről, szervezeti felépítéséről, szolgálatáról, programjairól beszélt. Mint megtudtuk, a Katolikus Karitász felülről szerveződik. Magyarország tizenkét egyházmegyéjében egyaránt van karitász, melynek működésébe az országos szervezet nem szólhat bele. Vezetőjük az adott megyéspüspök, aki igazgatót nevez ki. A VFK-t 2015-ig civilek irányították, attól fogva pedig Szijártó László esperes-plébános.

Szijártó László a karitász történetéről, szervezeti felépítéséről, szolgálatáról, programjairól beszélt.
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Elhangzott, hogy a karitász önkéntesei segítenek a rászoruló, hiányt szenvedő családokon, egyedülállókon, magányos időseken, többek között beteglátogatással, felolvasással, bevásárlással, takarítással. Továbbá élelmiszert, ruhát, játékokat gyűjtenek, csomagolnak. A karitászigazgató az éves programjaik közül kiemelte a gyógyszertámogatást, a pelenkaosztást, illetve a Lak6 elnevezésűt, mely keretében a közüzemi tartozást felhalmozóknak nyújtanak támogatást. Van továbbá iskolakezdési akciójuk, utalvánnyal és használt iskolatáskákkal segítenek.

– Az egyik legnehezebb feladatunk, hogy a rengeteg kérelmező közül valóban a tényleges rászorulókat válasszuk ki a segítségnyújtásra. Munkatársaink esettanulmányokat végeznek, a kérelmek több szűrőn mennek keresztül. A szervezésben, az elbírálásban, illetve a reprezentatív képviseletben veszek részt, de a munka dandárját az önkéntesek végzik a plébániákon, a csoportokon belül, valamint a központban – mondta el Szijártó László.

Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően Szijártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója tartott előadást a karitászról
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hozzátette, a fiataloknak lehetőségük van csatlakozni a karitászhoz az ötven órás közösségi szolgálat keretében. A pápai plébániai karitászcsoportok jó kapcsolatot ápolnak egymással, valamint a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában