Királyi kifutó készül az állatok királyának

2019.03.12. 07:00

Hamarosan új helyre költöznek az oroszlánok a Veszprémi Állatkertben

Az ország legnagyobb oroszlánkifutója készül a Veszprémi Állatkertben. A gondozók hetek óta tesztelik az új létesítményt, amelyet előreláthatólag áprilisban adnak majd át, és ahol helyenként kerítés nélkül, vastag biztonsági üvegfalon keresztül is megcsodálhatjuk a szavannák királyait.

Molnár Sándor

A Simonyi Általános Iskola 2. A osztályának tanulói az új, de még üres oroszlánkifutó előtt.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A Veszprémi Állatkertben régi hagyománya van az oroszlánok tartásának. Már a megnyitást követő években egy kis oroszlánkölyök, az akkor négy hónapos Nóra érkezett a megyeszékhelyre és pillanatok alatt a helyiek kedvencévé vált. Abban az időben szinte csak akkora élettere volt a nagymacskáknak, mint amekkora ketrecben ma szállítják őket. Ezzel szemben, a jelenleg tesztelés alatt álló, új kifutó már több mint 2000 négyzetméter külső térrel rendelkezik.

Lesz benne füvesített rész és árnyékos helyek is, hogy akár el is bújhasson a négy oroszlán a látogatók elől, ha egy kis nyugalomra vágynak. Sőt kialakítottak egy kis tavat is a részükre. Az állatkert fejlesztési koncepciójának egyik fontos eleme, hogy a látogatók kerítés nélkül is szemügyre vehessék az állatokat. Ez nem kis kihívás, ha az állatok királyáról van szó, de a szakemberek találtak rá megoldást. Kiépítettek két olyan látogató pontot, ahol nagyméretű, biztonsági üvegfalon át lehet rácsodálkozni a ragadozókra. A maximális biztonság érdekében, négy darab, egyenként 10 milliméter vastag, speciálisan edzett páncélüveget ragasztottak össze fóliával. Az állatkertekben egyébként általánosan elterjedt, hogy a statikusok az előírtaknak minimum a dupláját alkalmazzák. A kifutó építésekor számos körülményt kellett figyelembe venni.

Lódi Róbert állatgondozó a négyszer 10 milliméter vastag, speciálisan edzett páncélüvegből készült látogatópontnál.
Fotó: Molnár Sándor / Napló

 

– Bár a mi oroszlánjaink már generációk óta állatkertben élnek, azért nem szabad elfelejteni, hogy vadállatok és így is kell őket tartani. Nemcsak a jogszabályokat kell figyelembe venni a különösen veszélyes állatok esetében, hanem az Európai Állatkertek Szövetségének, és a saját szigorú előírásainknak is meg kell felelnünk – tájékoztat Török László állatkertigazgató. Az alap az, hogy négy méter magas kerítés kell, sőt arra még egy egyméteres, befelé nyúló kiugrásgátló is került. Emellett villanypásztort is elhelyeztek a kerítés belső oldalán, hogy az állatoknak még véletlenül se támadjon kedve felkapaszkodni a magasba. A fedett Oroszlánházat is speciális módon alakították ki. Az épületben, ahol a szavanna királyai az éjszakáikat töltik, az egyik legfontosabb szabály, hogy a gondozó sohasem tartózkodhat egy légtérben az oroszlánokkal. Viszont lehetősége van arra, hogy kívülről egy másik, jól elkülönített helyiségbe engedje át a ragadozókat, mielőtt belép a helyükre. Minden ajtó kívülről nyitható és plusz biztonsági zárral felszerelt.

A Simonyi Általános Iskola 2. A osztályának tanulói az új, de még üres oroszlánkifutó előtt.
Fotó: Molnár Sándor / Napló

– Az állatkertészek rémálma egy olyan szituáció, amikor egy veszélyes ragadozó valamilyen módon kiszabadul a tartási helyéről. Az állatkertben is emberek dolgoznak és ők is tévedhetnek. Ezt a tévedést, illetve ennek a lehetőségét kell kiszűrni. Most, hogy az új kifutó műszakilag elkészült, ez még nem jelenti azt, hogy mi állatkertészek is azt mondjuk rá, hogy kész van – hangsúlyozza Török László, aki elmondja még, hogy a hosszú évek, évtizedek tapasztalatával rendelkező szakembereik nap mint nap tesztelik a kifutó kerítését, minden kötőelemét, a villanypásztort, az ajtókat és a biztonsági szerkezeteket. Ez az aprólékos és nagy odafigyelést igénylő munka akár hetekig is eltarthat. Ugyanis a szükséges szakhatósági engedélyek mellett, az állatok költözésének a feltétele az, hogy az állatkert munkatársai is mindent, többszörösen leteszteljenek és rendben találjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában