Télűző-tavaszváró

2019.02.28. 17:30

Hangos, mókás felvonulást tartottak a várpalotai fiatalok

Várpalota Jelmezes felvonulással és kiszebáb­égetéssel próbálták elűzni a telet a Bán Aladár Általános Iskolában, ahol immáron ötödik esztendeje idézték fel a tanulók a téltemető népszokást.

Szabó Péter Dániel

Az egész városrészt bejárta az iskolások télűző felvonulása Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az elmúlt évtizedekben országszerte számtalan télűző, tavaszköszöntő néphagyomány éledt újjá, a várpalotai intézmény alsó tagozatos diákjai is több alkalommal jártak a Moha községben évente megrendezett tikverőzésen. Öt évvel ezelőtt aztán úgy döntöttünk, hogy saját rendezvény szervezésébe fogunk. A vidám, télűző felvonulást a városrészben élők is szívesen fogadták, sokan biztatják a gyermekeket, s be is állnak a menetbe, amikor körbemennek tanulóink a Tési-dombon. A nebulók is nagy kedvvel készülnek a programra, jelmezeket készítenek, minden évben nagyon várják a télűző rendezvényt – mondta el kérdésünkre Molnárné Nátrán Piroska, a Bán Aladár iskola alsós intézményvezető-helyettese.

Az egész városrészt bejárta az iskolások télűző felvonulása Fotó: Szabó Péter Dániel

Így volt ez idén is. A gyerekek hangos farsangi menete a lelkes szülők és nevelők kíséretében – rendőri biztosítás mellett – az iskola főbejáratától indulva a Körmöcbánya, Bakony, Erdődy és Tábormező utcát érintve tért vissza az intézmény udvarára, ahol a telet jelképező kiszebábok meg­gyújtásával űzték el a telet s köszöntötték a tavasz közeledtét a résztvevők. A régi népszokást felidéző télbúcsúztató programon a diákok tavaszköszöntő verseket és dalokat is énekeltek a máglya elhamvadásáig, a tél és a sötétség szimbólumát jelképező szalmabábu körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!